Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvorili prípad smrti československého ministra Jana Masaryka, objavili sa nové dôkazy

.redakcia .svet

Prokurátor nariadil minulý týždeň opätovne otvoriť kauzu úmrtia československého ministra zahraničných vecí Jana Masaryka z marca 1948. Denníku Právo to povedal v utorok sám dozorový žalobca prípadu Michal Muravský z Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Otvorili prípad smrti československého ministra Jana Masaryka, objavili sa nové dôkazy BIOSCOP Život Jana Masaryka bol natoľko zaujímavý, že sa stal námetom pre film, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Karel Roden.

dôvodom je nedávno objavený zvukový záznam výpovede policajta, ktorý bol prvý na mieste nálezu Masarykovho tela. Prípad teda začne už po niekoľký raz riešiť špecializovaný Úrad pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu (ÚDV) patriaci pod políciu.

Štátne zastupiteľstvo podľa Muravského reagovalo na „publikované tvrdenia poukazujúce na údajné nové poznatky týkajúce sa okolností smrti Jana Masaryka z 10. marca 1948". Týmito poznatkami myslel najnovšie zverejnenú nahrávku výpovede už nebohého policajta Vilibalda Hofmanna, ktorý bol na mieste udalosti na nádvorí pražského Černínskeho paláca ako jeden z prvých.

V amatérskom zázname z počiatku roku 1968 tvrdil, že s Masarykovým telom bolo po smrti manipulované a ministrove pozostatky boli pre zhotovenie fotografie znovu naaranžované na miesto nálezu, ale inak, ako Masaryk pôvodne na zemi ležal.

Na zvukový záznam Hofmannovho popisu udalostí upozornil začiatkom októbra tohto roku vo svojom programe venujúcom sa nevyjasnenej smrti ministra Český rozhlas Plus a v ňom bádateľka Václava Jandečková.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite