Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pomohli poraziť Islamský štát, teraz musia opäť bojovať. Kurdi sa bránia pred tureckou ofenzívou

.ivana Šalgová .svet

Turecká ofenzíva na severovýchode Sýrie pokračuje a turecké jednotky sa presúvajú stále hlbšie na územie zamýšľanej „bezpečnostnej“ zóny. Na sýrskom území už hlásia prvé obete. Turecký prezident hovorí o zneškodnení viac ako stovky teroristov, kým miestni ľudia hlásia obete medzi civilistami.

Pomohli poraziť Islamský štát, teraz musia opäť bojovať. Kurdi sa bránia pred tureckou ofenzívou Petros Karadjias/AP/SITA 10. október 2019 Nikózia, Cyprus: Kurdi žijúci na Cypre protestujú proti tureckej ofenzíve pred tureckou ambasádou.

ostreľovanie a letecké nálety neprestávajú a bomby vybuchujú aj v tesnej blízkosti mesta Tel Abyad.

za teroristov, ktorých je potrebné sa zbaviť, považuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan príslušníkov Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré vedú Kurdi. Ofenzívu na kurdské územie v Sýrii zdôvodňuje tým, že chce odstrániť „teroristickú hrozbu“ z blízkosti svojich hraníc a zriadiť „bezpečnostnú zónu“, kam by sa mohli navrátiť sýrski utečenci z Turecka. 

Na nestabilné územie obývané prevažne Kurdmi chce poslať milióny Arabov, ktorých domov je v skutočnosti v iných častiach Sýrie, čo by mohlo vyvolať iba ďalšie etnické aj náboženské napätie. 

Presídľovanie utečencov je zlým riešením aj podľa šéfky európskej diplomacie Federici Mogheriniovej. Sýrski utečenci sa podľa nej musia vrátiť do miesta svojho pôvodu, keď na to budú splnené podmienky. Akýkoľvek pokus o demografickú zmenu v regióne považuje za neakceptovateľný.

nebezpečná „bezpečnostná“ zóna

„Operácia pokračuje zapojením všetkých našich jednotiek. Zatiaľ sme zabili 109 teroristov,“ pochválil sa turecký prezident na stretnutí svojej strany AK v Ankare. Invázia, ktorá vyvolala globálne napätie, prebieha pod názvom Prameň mieru.

10. október 2019 Akcakale, Turecko: Muži na hraniciach sledujú dym, ktorý stúpa z cieľov zasiahnutých na severovýchode Sýrie.10. október 2019 Akcakale, Turecko: Muži na hraniciach sledujú dym, ktorý stúpa z cieľov zasiahnutých na severovýchode Sýrie. „Turecko sa veľmi pravdepodobne nebude snažiť ovládnuť celé územie požadovanej nárazníkovej zóny. Primárne sa sústredí na oblasti obývané prevažne Arabmi, pričom sa zdá, že hlavný útok povedie v sektore medzi mestami Tell Abyad a Ras al-Ayn,“ povedal pre .týždeň Matúš Jevčák z Inštitútu strategických politík - Stratpol. Pozemný útok podľa neho nepôjde hlbšie ako niekoľko kilometrov od tureckej hranice, určite nie však ďalej ako 30 km.

Toto územie Turecko považuje za nárazníkovú zónu a práve tu chce zriadiť spomínanú „bezpečnostnú“ zónu.  „Letecké údery však zasahujú aj ciele mimo spomenutej oblasti,“ dodal Jevčák. Otázka ďalšieho postupu bude podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou témou plánovaného novembrového stretnutia medzi Erdoganom a Trumpom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite