Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Foto: Čína si vojenskou prehliadkou pripomína 70. výročie vzniku Čínskej ľudovej republiky

.redakcia .svet

Oslavy výročia odštartovala vojenskou prehliadkou na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu, ktorá má byť ukážkou jej rastúcej vojenskej sily i strategických ambícií.

Foto: Čína si vojenskou prehliadkou pripomína 70. výročie vzniku Čínskej ľudovej republiky AP Photo/Ng Han Guan

na prehliadke sa predvádza 15 000 vojakov, 580 tankov, rôznych zbraní i medzikontinentálnych balistických striel. Na úvod zaznelo aj symbolických 70 sálv z dela, píše agentúra AFP.

Sprievod sleduje z Brány nebeského pokoja čínsky prezident Si Ťin-pching spoločne so svojimi predchodcami v úrade, exprezidentmi Chu Ťin-tchaom a Ťiang Ce-minom.

„Prvý október je v čínskom kalendári jedným z najvýznamnejších sviatkov. “

„Neexistuje sila, ktorá by mohla otriasť základmi tohto veľkého národa. Nijaká sila nemôže zastaviť napredovanie čínskeho ľudu a čínskeho národa,“ povedal Si Ťin-pching davu zhromaždených v prejave, ktorý odvysielala čínska štátna televízia.

Prvý október je v čínskom kalendári jedným z najvýznamnejších sviatkov. V tento deň, pred 70 rokmi, vyhlásil predseda Ústrednej ľudovej vlády Mao Ce-tung vytvorenie Čínskej ľudovej republiky. Stalo sa tak na pekinskom námestí Nebeského pokoja počas manifestácie približne 300-tisícového davu.

AP Photo/Ng Han Guan

Vyhláseniu ČĽR predchádzalo Maovo víťazstvo v tzv. čínskych občianskych a revolučných vojnách, keď sa komunistom za pomoci novovytvorenej Ľudovej oslobodeneckej armády podarilo z pevninskej Číny vytlačiť na ostrov Taiwan zvyšky kuomintanských vojsk generála Čankajška.

V prvom období po oslobodení krajiny vláda úspešne realizovala agrárnu reformu, v rámci ktorej dostalo 300 miliónov poľnohospodárov 47 miliónov hektárov pôdy.

Hoci v deň zjednotenia krajiny a vyhnania skorumpovanej vlády nacionalistickej strany Kuomintang oslavovali Číňania nový začiatok, spojený s veľkými očakávaniami, komunistická strana prispela v prvých desaťročiach svojej vlády k sledu veľkých katastrof, ktoré tvrdo zasiahli niekdajšiu Ríšu stredu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite