Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Celý svet štrajkuje. Mladí ľudia chcú zachrániť planétu

.ivana Šalgová .svet

Globálny klimatický štrajk sa začal na ostrovoch v Tichomorí a postupne sa k nemu pridajú milióny ľudí po celej Zemi. Masovou mobilizáciou chcú poukázať na nutnosť seriózneho boja proti klimatickej zmene a dosiahnuť koniec používania fosílnych palív.

Celý svet štrajkuje. Mladí ľudia chcú zachrániť planétu Branislav Bibel/SITA

dnešný Piatok pre budúcnosť sa môže stať najväčším podujatím vyzývajúcim na boj proti klimatickej zmene. Protesty sa začali v Tichomorí, Austrálii a Ázii, aktuálne pokračujú stovkách európskych miest. Pridali sa k nim aj slovenské mestá - Košice, Žilina, Banská Bystrica, Nitra a Bratislava.

18:40 USA Ku klimatickému štrajku sa pridávajú Spojené štáty americké, kde podľa britského denníka Guardian očakávajú najväčší klimatický štrajk v dejinách. 

Zhromaždenia sú naplánované na viac ako 1 000 miestach. Tie najväčšie majú byť v New Yorku, Washingtone, Bostone, Chicagu, San Franciscu a Miami.

16:32 Juhoafrická republika, Ukrajina, Nemecko, Šalamúnove ostrovy množstvo a koordinovanosť protestov dokazujú ich dôležitý význam.

Teraz sa protesty pomaly presúvajú na Americký kontinent, kde budú pokračovať. 

14:10 Nemecko Na protest v Berlíne sa zaregistrovalo viac ako 10 000 ľudí, ale podľa fotografií sa ho zúčastnilo oveľa viac. Greta Thunberg, ktorá je momentálne v New Yorku napísala, že v Berlíne bolo asi 80 000 ľudí.

 13:50 Nairobi, Osaka, Londýn, Atény Postupne prichádzajú fotografie z rôznych kútov sveta, kde sa dnes štrajkuje

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite