Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Začal sa klimatický štrajk. Na Slovensku sa bude protestovať v štyroch mestách

.redakcia .svet

Demonštráciami v Austrálii sa začala celosvetová vlna štrajkov za dôraznejšie kroky v boji proti zmene klímy. Desaťtisíce austrálskych školákov neprišli na vyučovanie, aby podľa organizátorov „bolo politikom jasné, že musia brať vážne ich budúcnosť“.

Začal sa klimatický štrajk. Na Slovensku sa bude protestovať v štyroch mestách Susan Walsh/AP/SITA

veľké zhromaždenia v Austrálii boli ohlásené v mestách ako Sydney či Melbourne, demonštrovalo sa však aj vo vnútrozemskom Alice Springs, kde si stovky ľudí políhali na zem a tvárili sa, že sú mŕtvi. Protestujúci požadujú, aby bola zmena klímy konečne chápaná ako kríza.

Štrajkujúci v Austrálii požadujú, aby v tejto krajine nevznikali nové uhoľné bane a aby sa prechod na výrobu energie z výhradne obnoviteľných zdrojov zavŕšil do roku 2030. Akciu podporujú odbory a niektoré korporácie.

Na Slovensku sa štrajk bude konať v Košiciach pri Dolnej bráne, v Žiline na Mariánskom námesté, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Bratislave na Námestí slobody.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite