Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým americkým poradcom pre národnú bezpečnosť sa stane Robert O'Brien

.redakcia .svet

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že za nového poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vymenuje Roberta O'Briena.

O'Brien, ktorý nahradí odvolaného Johna Boltona, v súčasnosti pôsobí ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AP.

Trump na Twitteri oznámil, že s O'Brienom „pracuje už dlho a usilovne" a že podľa neho na novom poste odvedie „skvelú prácu".

Trumpovo oznámenie o vymenovaní O'Briena do prestížnej funkcie poradcu pre národnú bezpečnosť prichádza niekoľko dní po tom, ako z tohto postu minulý pondelok (9. septembra) odvolal Johna Boltona, odvolávajúc sa na politické nezhody. Bolton bol Trumpovým v poradí tretím poradcom pre národnú bezpečnosť.

Robert O'Brien bol medzi piatimi kandidátmi na post nového poradcu, o ktorých Trump uvažoval. Zoznam prezident zverejnil v utorok.

Ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov na ministerstve zahraničných vecí O'Brien úzko spolupracoval s rodinami amerických rukojemníkov a bol poradcom v otázkach rukojemníkov. Predtým, počas administratívy Georgea W. Busha a Baracka Obamu, pomáhal viesť verejno-súkromné partnerstvo ministerstva pre reformu súdnictva v Afganistane.

Na začiatku svojej kariéry bol O'Brien vysokopostaveným právnikom v komisii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá rozhodovala o nárokoch voči Iraku vzniknutých v čase vojny v Perzskom zálive.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite