Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trump sa nechce stretnúť s Rúháním; Irán rokovania s USA tiež vylučuje

.redakcia .svet

Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že by sa so svojím iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním v rámci budúcotýždňovej všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v New Yorku radšej nestretol, ale nič nevylučuje.

Trump sa nechce stretnúť s Rúháním; Irán rokovania s USA tiež vylučuje AP Photo/Evan Vucci

ja nikdy nič nevylučujem, ale radšej by som sa s ním nestretol,“ povedal Trump po sobotňajších útokoch dronmi na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Zodpovednosť za tieto útoky pripisujú Spojené štáty Iránu.

Trumpove slová prišli po tom, čo iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že priame rokovania medzi islamskou republikou a Washingtonom neprichádzajú do úvahy.

Terčom jedného z dvoch sobotňajších útokov bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs. Útoky vážne narušili produkciu ropy v týchto zariadeniach.

Chameneího výroky nasledovali po tom, čo Trump vyhlásil, že je presvedčený, že za víkendovými útokmi dronmi na kľúčové saudskoarabské ropné zariadenia stojí Irán. Útoky najprv spôsobili prudké zvýšenie cien ropy.

Útoky, ku ktorým sa prihlásili jemenskí povstalci-húsíovia, totiž postihli zhruba polovicu produkcie ropy Saudskej Arábie.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok vyhlásil, že tieto útoky jemenských povstalcov boli ich „legitímnou obranou a protiútokom“ za to, že Saudská Arábia vedie proti húsíom vojnu v Jemene. „Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bombarduje Jemen každý deň,“ zdôraznil Rúhání.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite