Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Favoritmi tuniských volieb sú väznený magnát, bývalý premiér a islamista

.redakcia .svet

Favoritmi spomedzi 26 kandidátov, ktorí sa budú v nedeľu uchádzať o priazeň voličov v prvom kole tuniských prezidentských volieb, sú väznený magnát, bývalý premiér a málo známy islamista so širokou voličskou základňou.

výsledok prvého kola nedeľňajších prezidentských volieb bude podľa agentúry AP kľúčový pre zachovanie mladej demokracie v tejto severoafrickej krajine, ktorá zápasí s neefektívnou ekonomikou a vzostupom islamistického extrémizmu.

Kampaň pred voľbami, ktorých cieľom je nahradiť prvého demokraticky zvoleného prezidenta Bádžího Káida Sabsího, bola poznačená snahami o očierňovanie protikandidátov a vzájomným obviňovaním sa z korupcie.

Medzi množstvom kandidátov sa podľa AP nenachádza ani jeden jasný favorit, avšak za zvýšenú pozornosť stoja súčasný tuniský premiér Júsuf Šáhid, väznený mediálny magnát Nabíl Karawí a Abdal Fattáh Múrú z vplyvnej islamistickej Strany obrody (an-Nahda).

Karawí, ktorý sa prakticky okamžite po ohlásení svojej kandidatúry v júni 2019 stal favoritom predvolebných prieskumov, bol v auguste zadržaný pre podozrenia z prania špinavých peňazí.

Prvý demokraticky zvolený prezident Tuniska Bádží Káid Sabsí zomrel 25. júla, päť mesiacov pred skončením svojho funkčného obdobia. Dôsledkom jeho úmrtia bolo posunutie prezidentských volieb na skorší termín.

Tunisko je vo všeobecnosti považované za jedinú spomedzi krajín zasiahnutých v rokoch 2010 a 2011 tzv. arabskou jarou, kde prebehol úspešný demokratizačný proces. V súčasnosti však trpí spomalením ekonomiky a sociálnymi nepokojmi.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite