Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR tvrdí, že otestovala zariadenie na odpaľovanie rakiet veľmi dlhého doletu

.redakcia .svet

Severná Kórea v stredu ráno miestneho času oznámila, že v utorok otestovala zariadenie schopné naraz odpáliť viacero rakiet extra dlhého doletu, pričom na skúšku osobne dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un.

KĽDR tvrdí, že otestovala zariadenie na odpaľovanie rakiet veľmi dlhého doletu Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/SITA

s odvolaním sa na správu severokórejskej štátnej agentúry KCNA, ktorá však nenapísala, či bola skúška úspešná, o tom informovala agentúra Jonhap.

Juhokórejská armáda ešte v utorok informovala, že KĽDR vypálila dve rakety krátkeho doletu nad Japonské more pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Rakety boli vystrelené smerom na východ z oblasti mesta Kečchon, ktoré leží v západnej časti KĽDR, približne 80 kilometrov severne od metropoly Pchjongjang. Obe strely preleteli približne 330 kilometrov.

Správa o utorňajšom vystrelení rakiet prišla len niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea vyjadrila ochotu obnoviť koncom septembra rokovania s USA o denuklearizácii Kórejského polostrova. Súčasne pohrozila ukončením rozhovorov v prípade, ak americká strana nepríde s návrhmi prijateľnými pre KĽDR.

Od začiatku tohto roka Severná Kórea odpálila rakety už desiatykrát, píše Jonhap.

Rozhovory Washingtonu s Pchjongjangom o denuklearizácii sú pozastavené od februárového samitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa vo vietnamskom Hanoji skončil predčasne a bez vzájomnej dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu. Obaja lídri sa opäť krátko stretli koncom júna na demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami a súhlasili s obnovením rozhovorov na pracovnej úrovni, k čomu však dosiaľ nedošlo.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite