Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rýchlosť a ničivosť požiarov rastie. Mení sa Zem na červenú planétu?

.marína Gálisová .svet .názory

Na Zemi stále niečo horí. NASA Earth Observatory touto vetou vysvetľuje prostú skutočnosť, že Zem je planéta v plameňoch. Horiace lesy majú očistný účinok, no len do istej miery a rozsahu. Úmyselné vypaľovanie lesov skombinované s oteplením klímy, predstavuje seriózny a čoraz väčší problém.

Rýchlosť a ničivosť požiarov rastie. Mení sa Zem na červenú planétu? USA TODAY Network 22. júl 2019, pohľad na blikotajúce uhlíky v pahrebách po požiari pri Flagstaffe, meste v americkom štáte Arizona, ktorý nazvali „Museum Fire“, je zvláštne estetický. Požiar bol v tom čase už pod kontrolou.

v nedávnom období by sa podľa pozorovania sociálnych sietí zdalo, že stále niekde niečo horí a že stále niekde nejaký ten požiar ignorujú. „Keď horelo Notre Dame, všetci prispievali, keď horí Sibír, svet sa obracia chrbtom,“ prehovárali nám vyčítavé meme do svedomia – ako keby sme klikmi mohli liať vodu na sibírske požiare. O Sibíri sa, samozrejme, nemlčalo. A písalo sa aj o požiaroch v Amazónii, ba ešte skôr, ako ich francúzsky prezident Emmanuel Macron označil za jav, ktorý nás pripravuje o „pľúca Zeme“.

príroda vs. človek

Požiar je v prírode bežným javom. Dávno predtým, ako sa na planéte objavil človek, pohlcovali plamene flóru aj faunu, eliminovali organizmy od tých mikroskopických až po obrov živočíšnej ríše. Stačil náhodný blesk a vznikali požiare. Niektoré mali obmedzenú pôsobnosť a čoskoro vyhoreli, iné sa rozrástli do rozmerov kataklizmy.

Prítomnosť človeka, samozrejme, zmenila situáciu. Ľudia po stáročia používajú oheň ako pomocníka pri čistení porastov, ich klčovaní alebo ozdravovaní. Občas sa pomoc ohňa vymkne pod kontroly. A ľudský faktor prispel k počtu požiarov aj inak ako zámerným využívaním plameňov. Náhodné rozpútanie ohňa v lese či v trávnatom poraste býva neraz dôsledkom ilegálneho zakladania táborákov alebo ponechania odpadu v suchej oblasti – potom stačí lúč slnka cez „šošovku“ sklenej fľaše a vysušené krovie naokolo.

26. august 2019 Jacunda National Forest, Brazília: Oheň v Amazonskom pralese pomáhala hasiť aj armáda, pomôcť chceli viaceré krajiny.Eraldo Peres/AP/SITA26. august 2019 Jacunda National Forest, Brazília: Oheň v Amazonskom pralese pomáhala hasiť aj armáda, pomôcť chceli viaceré krajiny.

Dodnes sú oblasti, v ktorých je pravidelný výskyt požiarov súčasťou prírodných cyklov. Spomínaná Sibír je príkladom regiónu, kde sa požiare opakujú periodicky a zapríčiňujú ich vysoká teplota vzduchu, suché búrky bez zrážok a celkový nízky zrážkový stĺpec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite