Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boris v kaši je Boris vo svojom živle

.marína Gálisová .svet .politika

Boris Johnson zažíva horúce chvíle. Rezignácie politických spojencov, dokonca aj vlastného brata, debakel v parlamente, ktorý britskému premiérovi zobral možnosť brexitu bez dohody aj predčasných volieb. Má vôbec nejaký plán, alebo robí všetko ad hoc, podľa inšpirácie?

Boris v kaši je Boris vo svojom živle ANDREW MILLIGAN/AFP/PROFIMEDIA 6. september 2019 Banchory, Škótsko: Britský premiér Boris Johnson na farme Darndford neďaleko Aberdeenu.

keď bola v podobne ťažkých situáciách Johnsonova predchodkyňa, premiérka Theresa May, tvárila sa, akoby jej na plecia padala váha celého sveta. Niesla ju síce statočne, no všetci priam počuli, ako jej praskajú kĺby. Johnson vyzerá, že si to celkom užíva.

Počas predchádzajúceho týždňa pritom inkasoval jeden ťažký úder za druhým. Najskôr mu dolná komora parlamentu, Snemovňa ľudu, spútala ruky pri brexite bez dohody, ktorý chcel Boris realizovať do deadlinu 31. októbra. Zákonom zakázala tvrdý brexit, čím sa posunul jeho termín až na ďalší rok.

vykopnutý Churchillov vnuk

Nato Boris Johnson vytiahol kartu, s ktorou šermoval v tomto období už viackrát – hrozbu predčasných volieb. Do nich sa Johnsonovi mimoriadne chce, pretože podľa prieskumov verejnej mienky má jeho Konzervatívna strana celkom slušný náskok –  získala by pohodlných 30 percent hlasov. 

Boris sa cíti ako šampión, lebo po tom, čo vystriedal unavenú Theresu Mayovú, narástli takto toryovcom preferencie. Voľby by boli v tomto období jednoznačným referendom o brexite, a keby ich Konzervatívna strana vyhrala, Johnson by mohol počítať s parlamentom, ktorý je k brexitu nastavený priaznivejšie.

Ibaže poslanci sa rozhodli, že ani predčasné voľby neodsúhlasia. Bolo to dramatické, lebo väčšina parlamentu, ktorý má 650 kresiel, sa zdržala hlasovania, takže výsledok znel: 298 legislatívcov za, 56 proti. Už z toho vidieť, že v parlamente jednoducho neexistuje dostatočná dôvera k Johnsonovým postupom a plánom. A najmä neexistuje dostatočná dôvera v to, že Boris Johnson vôbec nejaký plán má.

„Boris Johnson sa vážne upína na možnosť predčasných volieb.“

To nie je iba obvinenie, ktoré vyslovil hlavný líder opozície, šéf Labouristickej strany Jeremy Corbyn. To je celkové plazivé presvedčenie, ktoré sa rozšírilo aj naprieč konzervatívnym spektrom. Ako napísala komentátorka Peggy Noonan vo svojom pravidelnom stĺpčeku pre Wall Street Journal, v poslednom období sa pri pohľade na Borisa Johnsona všetkým preháňa hlavou základná otázka: Má vôbec nejaký plán, alebo robí všetko ad hoc, podľa inšpirácie? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite