Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psy bežia po vode a lovci presadajú zo saní do člnov. Grónsko je ako mraznička s otvorenými dverami

.matúš Dávid .svet

Tohtoročné letné horúčavy spôsobili, že ľadovce na najväčšom ostrove sveta sa topia závratnou rýchlosťou. Okrem klimatológov sa čoraz viac hlásia o slovo aj politici. Napríklad Donald Trump by chcel dánsky ostrov pripojiť k USA, ide mu aj o suroviny. Grónčania však sami túžia po nezávislosti.

Psy bežia po vode a lovci presadajú zo saní do člnov. Grónsko je ako mraznička s otvorenými dverami Danmarks Meteorologiske Institut/Steffen M. Olsen/AP/SITA 13. jún 2019 Grónsko, Dánske kráľovstvo: Vedci prechádzajú so psím záprahom po roztopenom ľadovci v severozápadnej časti Grónska.

psí záprah sa brodí roztopeným ľadom, naokolo žiadny sneh. Mohlo by sa zdať, že psy s labami ponorenými vo vode ťahajú sane po morskej hladine.

Fotografia z 13. júna 2019 vďaka sociálnym médiám obletela svet a upozornila na masívne topenie ľadovcov v Grónsku.

„Topiaci sa ľad v Grónsku zmenil cestu výskumníkov na veľké dobrodružstvo.“

Autor fotografie, dánsky klimatológ Steffen Malskær Olsen z Centra pre výskum oceánu a ľadu pri Dánskom meteorologickom ústave, priznáva, že snímka je skôr symbolická, než vedecky korektná.

V prvom rade totiž zachytáva nevšedný zážitok tímu meteorológov a oceánografov pôsobiacich v Grónsku.

15. august 2019 Grónsko, Dánske kráľovstvo: Loď sa uprostred noci plaví popri veľkých ľadovcoch v blízkosti mesta Kulusuk vo východnej časti Grónska.Felipe Dana/AP/SITA15. august 2019 Grónsko, Dánske kráľovstvo: Loď sa uprostred noci plaví popri veľkých ľadovcoch v blízkosti mesta Kulusuk vo východnej časti Grónska.

V polovici júna tohto roka chceli výskumníci prejsť cez zamrznutý Inglefieldov fjord na severozápade Grónska a previesť jedno zo zariadení z meteorologickej stanice.

Topiaci sa ľad však zmenil ich cestu na riskantné dobrodružstvo, keď vedci zrazu narazili na množstvo stojatej vody, ležiacej na povrchu morského ľadu.

je to bežné alebo ide o extrém?

Nie je vôbec zvláštne, že sa grónske ľady v lete topia. Vysoké teploty počas tohtoročných letných mesiacov však spôsobili rekordné topenie ľadovcov na najväčšom ostrove sveta.

Na prelome júla a augusta zasiahla Grónsko vlna horúčav, ktoré sa tam presunuli z Európy. Priemerná ranná teplota bola až desať stupňov Celzia a za jeden deň sa roztopilo viac ako desať miliárd ton grónskeho ľadu.

„Zatiaľ čo dosiaľ bolo topenie ľadovcov typické pre júl, teraz sa začalo skôr.“

„Ústup ľadovcov dokazujú aj družicové snímky NASA. Podľa nich zasahuje aktuálne topenie ľadu oveľa väčšiu oblasť, než tomu bolo pred necelým polstoročím. Teraz je odkrytých oveľa viac kameňov, ktoré boli dosiaľ pokryté snehom a ľadom. To zároveň spôsobuje ďalšie a ešte rýchlejšie topenie, pretože tmavší povrch lepšie absorbuje teplo zo slnečného žiarenia,“ vysvetľuje americký glaciológ Christopher A. Shuman z Marylandskej univerzity.

16. august 2019 Grónsko, Dánske kráľovstvo: Veľké kusy ľadovcov plávajú preč, zatiaľ čo nad Grónskom vychádza slnko. Vedci sa čoraz intenzívnejšie snažia pochopiť zrýchľujúce sa topenie ľadu.Felipe Dana/AP/SITA16. august 2019 Grónsko, Dánske kráľovstvo: Veľké kusy ľadovcov plávajú preč, zatiaľ čo nad Grónskom vychádza slnko. Vedci sa čoraz intenzívnejšie snažia pochopiť zrýchľujúce sa topenie ľadu.

Zatiaľ čo dosiaľ bolo masívne topenie ľadovcov typické najmä pre júl, teraz sa začalo oveľa skôr. Americké Národné centrum pre skúmanie snehu a ľadu (NSIDC) zistilo, že teplota vzduchu pri západnom pobreží Grónska bola na konci mája tohto roka o sedem stupňov Celzia vyššia než teplotný priemer pre tento mesiac z rokov 1981 až 2010.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite