Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Jaroslav Weigel, dlhoročný člen pražského Divadla Járy Cimrmana

.redakcia .svet

Vo veku 88 rokov zomrel vo štvrtok nadránom český herec, grafik, maliar a scénograf Jaroslav Weigel, dlhoročný člen pražského Divadla Járy Cimrmana.

weigel zomrel po dlhom boji s vážnou chorobou vo vojenskej nemocnici v pražskej štvrti Střešovice. Narodil sa 2. januára 1931 v meste Rychnov nad Kněžnou. Vyštudoval výtvarnú výchovu a históriu na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, následne pracoval ako výtvarný redaktor v časopisoch. Už v roku 1970 začal pracovať aj pre Divadlo Járy Cimrmana, kde pôsobil ako herec, scénograf a kostýmový výtvarník.

Portál Novinky.cz uvádza, že patril k najzásadnejším a najdlhšie hrajúcim členom cimrmanovskej skupiny. Zoznam jeho cimrmanovských úloh je veľmi dlhý. V Divadle Járy Cimrmana herecky prvýkrát vystúpil ako továrnik Bierhanzel v hre Vražda v salonním coupé, píše na svojej stránke český Deník N. Postupne sa objavoval vo všetkých hrách divadla. Počnúc hrou Němý Bobeš z roku 1971 bol tiež autorom výpravy a kostýmov všetkých inscenácií.

Zahral si aj v niekoľkých filmoch a seriáloch. Z televíznej tvorby to boli seriály ako Případy detektivní kanceláře Ostrozrak a Na lavici obžalovaných, z celovečerných filmov snímky ako Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný, Jára Cimrman ležící, spící, Vrchní, prchni!, Kulový blesk, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Jáchyme, hoď ho do stroje! a Vratné lahve.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite