Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Taliansky premiér Conte vytvoril novú vládu M5S s PD

.redakcia .svet

Taliansky premiér Giuseppe Conte vytvoril v stredu novú vládu protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) so stredoľavicovou Demokratickou stranou (PD). Nová vláda by mala zložiť sľub vo štvrtok.

Taliansky premiér Conte vytvoril novú vládu M5S s PD AP Photo/Gregorio Borgia

s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie talianskeho prezidenta o tom informovali agentúry AFP a AP. 

Novým šéfom talianskej diplomacie sa stane líder M5S Luigi Di Maio a novým ministrom hospodárstva bude Roberto Gualtieri z PD, ktorý teraz pôsobí vo funkcii predsedu Výboru pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu (EP).

PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu (LN) ministra vnútra Mattea Salviniho, dohodla ešte minulú stredu.

Vytvorenie novej vlády s PD – niekdajším rivalom M5S – odobrili v utorok prevažnou väčšinou členovia M5S v internetovom hlasovaní.

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako LN stiahla začiatkom augusta svoju podporu vláde. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý Hnutie piatich hviezd pri hlasovaní v parlamente nepodporilo.

Salvini dúfal, že pád vlády povedie k novým voľbám, v ktorých zvíťazí jeho Liga Severu a on sa stane premiérom, píše AFP.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite