Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko a Ukrajina si vymenili zajatcov. Na slobodu mieri Sencov aj tajný svedok letu MH17

.matúš Dávid .svet

O čo ide pri výmene zajatcov, črtá sa zmiernenie napätia medzi Kyjevom a Moskvou? Medzi prepustenými je aj dôležitý svedok v procese ohľadom zostrelenia malajzijského Boeingu 777 na východe Ukrajiny. Rozhovor s rusistom a komentátorom Českého rozhlasu Plus Liborom Dvořákom.

Rusko a Ukrajina si vymenili zajatcov. Na slobodu mieri Sencov aj tajný svedok letu MH17 AP/FILE/SITA 25. august 2015 Rostov nad Donom, Ruská federácia: Ukrajinský režisér ukazuje spoza mreží víťazné „V“ počas vynesenia rozsudku.

dokopy sedemdesiat zajatcov (35 na každej strane), ktorých zadržiavali Rusi a Ukrajinci, mieri na slobodu. Týka sa to aj ukrajinského režiséra Olega Sencova či ukrajinských námorníkov, ktorých ruské ozbrojené sily zadržali vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive. Ako k tejto výmene došlo? Je za tým aktivita diplomatov, či skôr politika?

Myslím si, že svoju rolu zohrala diplomacia aj politika. Treba zároveň rozlišovať medzi ukrajinskými a ruskými motívmi tejto výmeny. O prepustenie 24 ukrajinských námorníkov sa usiloval ešte predchádzajúci ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Lenže ten to mal v Moskve od začiatku naštrbené, a tak nebolo možné tejto jeho požiadavke vyhovieť. Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si oslobodenie námorníkov stanovil ako jednu z priorít volebného programu, na to by sme nemali zabúdať. Ak sa teda výmena nakoniec podarí, Zelenskyj si to bude môcť pripísať ako svoj nesporný úspech.

o možnej výmene väzňov telefonoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so šéfom Kremľa Vladimírom Putinom už v polovici júla. Ukazuje sa podľa vás, že Moskva bude s novým vedením v Kyjeve ochotnejšie a častejšie komunikovať?

Zelenskyj nie je Porošenko, ktorý bol zvolený za prezidenta po revolúcii na Majdane, teda v čase, keď sa „nevyhlásená“ rusko-ukrajinská vojna ešte len začínala. Petro Porošenko bol v očiach Kremľa zarytým nepriateľom Ruska.

Je preto možné, že teraz majú Rusi záujem na tom, aby mohli s prezidentom Zelenským diskutovať aj o veciach, ktoré by v prípadnom, v skutočnosti však neexistujúcom dialógu s Porošenkom boli neprijateľné. Sme teda pravdepodobne svedkami pragmatického využitia momentálnej politickej situácie na Ukrajine.

"Moskva chce pri tejto výmene získať späť človeka, ktorý môže byť veľmi dôležitým svedkom v procese ohľadom zostrelenia malajzijského Boeingu 777."

čo ešte môže motivovať Moskvu, že pristúpila na túto výmenu? Napríklad Oleg Sencov bol dosiaľ azda najznámejší ukrajinský politický väzeň v Rusku. Na jeho okamžité prepustenie z väzenia na Sibíri roky vyzývali slávni herci, ľudskoprávni aktivisti aj politici či poslanci Európskeho parlamentu, ktorí zároveň udelili režisérovi Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Chce si teda Kremeľ vylepšiť imidž?

Vylúčiť sa to nedá, no skôr by som povedal, že za tým budú pragmatickejšie motívy. Najčastejšie sa hovorí o tom, že Moskva chce pri tejto výmene väzňov získať späť človeka, ktorý bol vyvezený z Donbasu na územie kontrolované ukrajinskou vládou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite