Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britský premiér Johnson zvažuje možnosť predčasných volieb

.sita .svet

Poslanci, vrátane viacerých Johnsonových konzervatívcov, sa chystajú premiérovi skomplikovať snahu o odchod z EÚ bez dohody. Premiér zvažuje, že ak prejde ich legislatívny návrh, požiada o predčasné voľby. Podľa BBC sa tak môže stať už v stredu.

Britský premiér Johnson zvažuje možnosť predčasných volieb Alastair Grant/AP/SITA

britský premiér Boris Johnson zvažuje, že požiada parlament o vypísanie predčasných volieb. Podľa BBC tak urobí, ak parlament prijme zákon ktorým znemožní alebo oddiali brexit bez dohody.

Práve to je pritom scenár, o ktorý sa usiluje Johnson. Deklaruje síce, že chce donútiť úniu na zmenu aktuálnej dohody o brexite, keďže tá Londýnu nevyhovuje, no predstavitelia EÚ mu opakovane potvrdili, že túto rozsiahlu a komplikovanú dohodu už znova otvárať nebudú. 

Johnson preto trvá na tom, že Británia musí úniu opustiť v aktuálne dohodnutom termíne, ktorým je 31. október, či už s dohodou, alebo bez nej.

Z tohto scenára majú nočné mory nielen zástancovia európskej integrácie, ale aj predstavitelia britského biznisu a tiež akýchkoľvek subjektov, ktoré sú naviazané na európskych partnerov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite