Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdevastoval Bahamy, teraz mieri na Floridu. Dorian je jeden z najsilnejších hurikánov v histórii

.ivana Šalgová .svet

Hurikán Dorian sa blíži na Floridu. V nedeľu v noci udrel na Bahamské ostrovy, búrka zničila desatisíce domov, spôsobila rozsiahle záplavy a vyžiadala si najmenej päť životov.

Zdevastoval Bahamy, teraz mieri na Floridu. Dorian je jeden z najsilnejších hurikánov v histórii NOAA/AP/SITA

hurikán Dorian sa pohybuje pomaly, len rýchlosťou približne 2 km za hodinu. V čase, keď dorazil na Bahamy, bol svojou silou bol zaradený do piatej kategórie Saffirovej-Simpsonovej hurikánovej stupnice, kde číslo 5 označuje hurikány s rýchlosťou vetra presahujúcou 249 km/h. Ničivá sila takýchto hurikánov sa považuje za katastrofickú. 

Jeho sila postupne klesá. V pondelok bol preradený do štvrtej kategórie a v utorok do tretej s rýchlosťou vetra 205 km/h. Hoci zoslabol, na Bahamách ešte stále fúka silný vietor a výdatné prší. Jeho oko zostáva nad ostrovom Grand Bahama. Doteraz si na Bahamách vyžiadal najmenej päť obetí na životoch a podľa Medzinárodného Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13 000 domov.

Dorian je podľa záznamov najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla Bahamy.  Ničil strechy, prevracal autá a zaplavil obrovské množstvo domov. Tamojšie rádio prijalo viac ako dvetisíc správ od ľudí v núdzi. Medzi nimi boli aj hlásenia o päťmesačnom bábätku uväznenom na streche či starej matke so šiestimi vnúčatami, ktoré si spravili v streche dieru, aby unikli pred vodou. Úrady varovali, že hurikán môže zapríčiniť sedem metrov vysoké vlny. Zrušili tiež viac ako 1300 letov a ďalších tisíc zrejme zrušia v utorok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite