Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec demokracie či geniálna stratégia? Päť otázok a odpovedí o búrlivom dianí v Británii

.matúš Dávid .svet

Brexit sa blíži a britský premiér začal taktizovať. Požiadal kráľovnú Alžbetu II., aby na niekoľko týždňov prerušila zasadnutie parlamentu. O čo ide Borisovi Johnsonovi a prečo stále hrozí, že Briti odídu z Únie bez dohody?

Koniec demokracie či geniálna stratégia? Päť otázok a odpovedí o búrlivom dianí v Británii Kirsty Wigglesworth/AP/SITA 28. august 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Demonštrant s obrovskou podobizňou tváre Borisa Johnsona symbolicky pochováva demokraciu pred sídlom britskej vlády na ulici Downing Street 10.

čo spravil Johnson?

britský premiér požiadal kráľovnú Alžbetu II, aby po letnej parlamentnej prestávke, ktorá sa skončí 3. septembra, prerušila zasadnutia poslancov Dolnej snemovne na viac ako mesiac, a to od druhého septembrového týždňa až do 14. októbra.

Vtedy však budú do plánovaného odchodu Veľkej Británie z EÚ zostávať už len dva týždne. Britská panovníčka podľa tradície premiérovej požiadavke vyhovela.

Až v polovici októbra teda slávnostne otvorí spoločnú schôdzu oboch komôr britského parlamentu, na ktorej zároveň predstaví vládny program, ktorý jej napíše Boris Johnson.

končí v Británii demokracia?

Ukončenie jednej parlamentnej schôdze a oficiálne otvorenie novej až po niekoľkodňovej prestávke býva bežnou súčasťou britského politického systému. V tomto prípade je však Johnsonov ťah kontroverzný.

Nielen pre jeho načasovanie, ale aj pre dĺžku prestávky medzi starou a novou schôdzou. Pozastavenie činnosti parlamentu neznamená rozpustenie snemovne. Poslanci však nemôžu prerokúvať ani schvaľovať zákony a väčšina návrhov, ktoré nestihli prejsť príslušným procesom, zároveň zaniká.

Na konci októbra má Spojené kráľovstvo odísť z EÚ. Po rozhodnutí Borisa Johnsona však budú mať britskí poslanci menej rokovacích dní na schvaľovanie prípadných ďalších zmien súvisiacich s brexitom, ktoré by premiérovi zviazali ruky.

28. august 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Muž v maske s podobizňou britského premiéra Borisa Johnsona demonštruje v centre britskej metropoly.Frank Augstein/AP/SITA28. august 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Muž v maske s podobizňou britského premiéra Borisa Johnsona demonštruje v centre britskej metropoly.

„Bude ešte dosť času na oboch stranách pri rozhodujúcom samite EÚ 17. októbra 2019 a dosť času bude aj na diskusiu poslancov v britskom parlamente,“ povedal Johnson. Jeho odporcovia s ním však nesúhlasia a hovoria o čiernom dni britskej demokracie. 

ako reagujú Briti?

Britskí novinári píšu o šoku, rozruchu aj rozhorčení, ktoré konzervatívny premiér vyvolal svojím rozhodnutím prerušiť na niekoľko týždňov zasadnutie Dolnej snemovne britského parlamentu.

Denník The Financial Times napríklad napísal, že „Johnson odoprel poslancom možnosť vyjadriť sa k najzávažnejšiemu rozhodnutiu za posledných štyridsať rokov“. Podľa denníka The Times zas britský premiér hrá „vabank“ a dostal krajinu na pokraj „ústavnej krízy“.

„Do ulíc Londýna opäť vyšli stovky demonštrantov. Nesúhlasia s krokmi Johnsonovej vlády a protestujú proti brexitu.“

Bulvárne noviny Daily Mail, ktoré dlhodobo podporujú odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie, premiéra Borisa Johnsona ocenili a napísali o ňom, že konečne prestal „pracovať v rukavičkách“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite