Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talianske Hnutie piatich hviezd a sociálni demokrati sa dohodli na zostavení vlády

.redakcia .svet

Dohodou o vytvorení vládnucej koalície zabránili vypísaniu predčasných volieb. Líder M5S (Hnutie piatich hviezd) Luigi Di Maio požiadal prezidenta Sergia Mattarellu, aby zostavením vlády poveril doterajšieho premiéra Giuseppeho Conteho, informovali agentúry AFP a APA.

Talianske Hnutie piatich hviezd a sociálni demokrati sa dohodli na zostavení vlády Alessandra Tarantino/AP/SITA

di Maio po stretnutí s prezidentom povedal, že jeho hnutie chce splniť svoj sľub, ktorý dalo Talianom vo voľbách. „Sme postideologická politická sila, ktorá nie je ani pravicová, ani ľavicová, ale iba hľadá riešenia problémov. Pravica a ľavica sú prekonané šablóny,“ uviedol.

Zdôraznil tiež, že jeho strana trvala na tom, aby predsedom vlády bol opäť nestraník Giuseppe Conte, ktorého označil za odvážneho muža, konajúceho výhradne v záujme Talianska.

Koaličnú vládu v Taliansku tvorilo 14 mesiacov protisystémové Hnutie piatich hviezd a pravicovo-populistická Liga Severu (LN) ministra vnútra Mattea Salviniho.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite