Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amazonský prales už hasí armáda. Peniaze prisľúbil Leonardo DiCaprio aj štáty G7

.ivana Šalgová .svet

Do hasenia Amazonského pralesa sa zapojila brazílska armáda. Vojenské lietadlá sa snažia zabrániť tomu, aby najväčší dažďový prales na svete padol popolom. Štáty G7 prispejú na hasenie 22 miliónmi dolárov, americký herec Leonardo DiCaprio 5 miliónov.

Amazonský prales už hasí armáda. Peniaze prisľúbil Leonardo DiCaprio aj štáty G7 Brazil Ministry of Defense/AP/SITA

vojenské lietadlá už na horiaci prales lejú obrovské množstvo vody v snahe odvrátiť katastrofu. Armáda začala pomáhať hasičom v nedeľu. Na niektorých miestach sa už darí požiare redukovať. 

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro dlho otáľal, kým povolal vojsko a lietadlá s vodou. Podľa agentúry Reuters napokon podľahol tlaku lokálnych vlád, ktoré ho prosili o pomoc. Je však pravdepodobné, že zabral aj medzinárodný tlak či hrozba sankcií zo strany niektorých európskych štátov. Do hasenia požiaru sa zapojilo 44 000 brazílskych vojakov.

vraj bežný požiar

Bolsonaro sa na twitteri vyjadril, že Brazílii vôbec nepomáha dezinformačná kampaň, ktorú vraj vedú médiá doma i v zahraničí. Požiare podľa neho v menšej alebo väčšej miere prichádzajú v tomto čase každoročne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite