Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pentagón po prvý raz otestoval predtým zakázaný druh rakety

.sita .svet

Upravený variant rakety Tomahawk odpálili v nedeľu z kalifornského ostrova San Nicolas.

Pentagón po prvý raz otestoval predtým zakázaný druh rakety AP Photo/Wilfredo Lee

americká armáda otestovala druh rakety, ktorý viac ako 30 rokov zakazovala nedávno zrušená kľúčová zmluva medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V pondelok to oznámil Pentagón s tým, že test uskutočnili v nedeľu v Kalifornii. Upravenú pozemnú verziu riadenej strely Tomahawk s plochou dráhou letu odpálili z ostrova San Nicolas, raketa po tom, ako preletela viac ako 500 kilometrov, presne zasiahla svoj cieľ. Vyzbrojená bola konvenčnou, nie jadrovou hlavicou.

Už v marci predstavitelia z oblasti obrany informovali, že by spomínaná raketa mohla mať dolet zhruba tisíc kilometrov a že by ju mohli nasadiť do 18 mesiacov.

Raketa by porušila Zmluvu o jadrových zbraniach stredného doletu (INF) z roku 1987, ktorá zakazovala všetky rakety s doletom od 500 do 5 500 kilometrov. Spojené štáty a Rusko od zmluvy odstúpili 2. augusta, pričom obe strany sa navzájom obviňovali z jej porušenia.

Okrem pozemnej varianty riadenej strely Tomahawk plánuje Pentagón začať s testovaním balistickej rakety s doletom od 3 000 do 4 000 kilometrov. Testovanie druhej menovanej sa pravdepodobne začne pred koncom tohto roka. Ani jedna zo striel by nemala byť jadrová.

Ako pripomína agentúra AP, nedeľňajší test zaznamenal obnovenie súťaže v zbrojení, ktorá by podľa niektorých analytikov mohla zvýšiť napätie medzi USA a Ruskom. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa tvrdí, že sa naďalej zaujíma o užitočnú kontrolu zbraní, spochybňuje však ochotu Moskvy dodržiavať zmluvné záväzky.

reagoval aj Kremeľ

Moskva v utorok vyhlásila, že Spojené štáty stupňujú vojenské napätie. Konštatovala to po tom, ako USA uskutočnili skúšku rakety stredného doletu, uviedla agentúra AFP.

„Je to všetko poľutovaniahodné. USA zjavne smerujú k eskalácii vojenského napätia. Na provokácie nereagujeme,“ uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Podľa neho sa Rusko nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení a Moskva nemá v úmysle rozmiestniť rakety, ak tak ako prvé neurobia Spojené štáty.

Test rakety stredného doletu oznámilo americké ministerstvo obrany v pondelok. Uskutočnil sa len niekoľko týždňov po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú uzavreli so Sovietskym zväzom v roku 1987, teda v období studenej vojny.

„Skúšobná raketa bola vypustená z mobilného pozemného odpaľovacieho zariadenia a po vyše 500 kilometroch letu presne zasiahla svoj cieľ,“ uviedol vo vyhlásení rezort obrany. Dodal, že „zhromaždené údaje a skúsenosti z tejto skúšky“ budú preň informáciou o budúcich možnostiach vývoja rakiet stredného doletu.

Spojené štáty od INF oficiálne odstúpili 2. augusta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite