Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kirgizského exprezidenta Atambajeva obvinili z prípravy prevratu

.redakcia .svet

Bývalého kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva, ktorý sa minulý štvrtok pri druhom pokuse o svoje zatknutie vzdal príslušníkom bezpečnostných zložiek, obvinili z prípravy štátneho prevratu.

atambajev plánoval v krajine uskutočniť štátny prevrat,“ uviedol počas tlačovej konferencie v Biškeku šéf UKMK, pričom zdôraznil, že exprezident používal úmyselne ženy a deti ako živé štíty, aby mohol následne vo svoj prospech využiť informácie o civilných obetiach.

Opumbajev ďalej spresnil, že príslušník kirgizských špeciálnych síl, ktorý zahynul pri útoku na Atambajevovu rezidenciu, bol zabitý zo zbrane objavenej v dome exprezidenta. Podľa slov šéfa UKMK bolo v rezidencii "objavené veľké množstvo zbraní vrátane ostreľovačskej pušky Dragunova".

„Atambajev sa počas zadržania priznal, že šesťkrát vystrelil na mojich mužov,“ dodal Opumbajev.

Minulotýždňové zrážky medzi bezpečnostnými silami a Atambajevovými stúpencami si počas jeho zatýkania vyžiadali takmer 100 zranených. Jedna osoba zraneniam podľahla. Exprezident sa vzdal príslušníkom bezpečnostných zložiek po tom, ako ho neďaleko kirgizskej metropoly Biškek pred zadržaním bránila veľká skupina prívržencov.

Pri prvom pokuse o Atambajevovo zadržanie, ku ktorému došlo minulú stredu, utrpelo zranenia 52 ľudí vrátane novinárov. Z miesta zásahu sa ozývala streľba a exprezidentovi stúpenci zajali šiestich príslušníkov špeciálnych síl, ktorých o deň neskôr prepustili.

K stredajšiemu zásahu došlo po tom, ako Atambajeva v júli navštívil doma námestník ministerstva vnútra Mirlan Kanimetov a niekoľko ďalších činiteľov. Exprezident predtým trikrát odmietol reagovať na predvolanie na súd. Podľa kirgizských zákonov osoba, ktorá ignoruje tieto opatrenia, môže byť násilne zadržaná a predvedená na výsluch.

Atambajev čelí obvineniam z korupcie, nezákonného obohacovania sa a zneužitia právomoci verejného činiteľa v rokoch 2011 - 2017, keď bol kirgizskou hlavou štátu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite