Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hongkong je na nohách a vzdoruje diktátu Pekingu. Zasiahne Čína aj vojensky?

.matúš Dávid .svet .fototéma

Centrum ázijskej „mekky kapitalizmu“ ovládol chaos. Bývalá britská kolónia sa vzoprela čínskym komunistom, ktorí majú strach, a tak pritvrdzujú. Hongkonskí demonštranti sa však odmietajú vzdať. Zmenia sa prodemokratické protesty v Hongkongu na nový Tchien-an-men?

Hongkong je na nohách a vzdoruje diktátu Pekingu. Zasiahne Čína aj vojensky? Vincent Thian/AP/SITA 11. august 2019 Hongkong, Čína: Demonštrácie v Hongkongu stále pokračujú a polícia proti nim zasahuje slzotvorným plynom aj gumenými projektilmi.

to, čo totalitný čínsky režim označuje za „netolerovateľné nepokoje a výtržnosti režírované zo zahraničia“, je v skutočnosti včasným bojom proti neslobode. Správy o dianí v Hongkongu, pravdaže, len tie očistené od propagandy, sú dôkazom, že ide o vzdor proti neskrývaným snahám Pekingu „normalizovať“ pomery v poloautonómnej oblasti. A tento vzdor sa dal čakať.

Identita Hongkončanov je postavená na odlišnosti od pevninskej Číny. Lenže pekinskí komunisti, infiltrovaní aj do útrob hongkonskej samosprávy, už niekoľko rokov podkopávajú relatívne demokratický charakter ostrova. 

Ľudské práva, garancia spravodlivých súdnych procesov a sloboda slova sú Číne cudzie, Hongkongu však nie. Jeho obyvatelia majú preto obavy, že ak silnejúci diktát komunistov nezastavia teraz, časom sa ich veľkomesto stane len ďalšou poslušnou metropolou v službách čínskeho draka.

zákon je mŕtvy, spoločenský konsenzus tiež

Demonštrácie sa začali pred vyše dvomi mesiacmi a zásahy proti nim sú čoraz brutálnejšie. Spúšťačom protestov bol návrh zákona o vydávaní osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny. Vyvolal totiž obavy, že tieto vydávania budú zneužívané na vykonštruované obvinenia a politicky motivované procesy proti kritikom Pekingu. 

11. august 2019 Hongkong, Čína: Policajti stoja počas protestov zoči-voči demonštrantom, ktorí blokujú celé ulice.Kin Cheung/AP/SITA11. august 2019 Hongkong, Čína: Policajti stoja počas protestov zoči-voči demonštrantom, ktorí blokujú celé ulice.

Justičný systém v Číne nezodpovedá medzinárodným štandardom a s jeho nespravodlivosťou majú Hongkončania viaceré skúsenosti. Za všetky spomeňme únosy kníhkupcov, ktorí publikovali knihy kritické voči režimu, alebo vyhadzovanie demokratických poslancov z hongkonského parlamentu po tom, čo odmietli prisahať vernosť Číne.

V polovici júna vyšli do ulíc Hongkongu dva milióny ľudí, čo bola najväčšia demonštrácia od roku 1997, keď sa niekdajšia britská kolónia vrátila pod správu Číny. Schvaľovanie kontroverznej novely parlament na nátlak verejnosti stopol a šéfka hongkonskej samosprávy Carrie Lam označila zákon za „mŕtvy“. 

„Čínska vláda má obavy, aby sa protestné nálady z Hongkongu nepreniesli na pevninu.“

Lenže demonštrantom to už nestačí. K ich požiadavkám pribudla výzva na odstúpenie bábky v rukách Pekingu - Carrie Lam. Zhoršili sa aj vzťahy medzi políciou a protestujúcimi, pretože bezpečnostné sily zakročili proti demonštrantom slzotvorným plynom či gumovými projektilmi. Už vidieť, že hongkonská polícia posledné roky slúži skôr vláde ako občanom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite