Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Supertajfún Lekima udrel na Čínu, hlásia obete i nezvestných

.redakcia .svet

Viac ako milión ľudí opustilo svoje domovy a v dôsledku silného vetra sa zrútilo už viac než 200 domov, ďalších 3200 budov bolo poškodených.

Supertajfún Lekima udrel na Čínu, hlásia obete i nezvestných Han Chuanhao/AP/SITA

supertajfún Lekima sprevádzaný vetrom dosahujúcim rýchlosť takmer 190  kilometrov za dohodinu zasiahol v sobotu skoro ráno juhovýchodnú časť Číny. Sprevádzali ho prudké lejaky a silný vietor, ktorý zapríčinil výpadky elektrickej energie, vyvrátil tisíce stromov a prinútil viac ako milión ľudí opustiť svoje domovy. Okolo 30 ľudí zahynulo a ďalšie dve desiatky ľudí sú nezvestné. 

Tajfún udrel na pevninu v meste Wenling v provincii Če-ťiang. V dôsledku silného vetra sa zrútilo viac ako 200 domov a ďalších 3200 budov bolo poškodených. 

Úrady pred tajfúnom evakuovali viac ako milión ľudí, z toho 253 000 v Šanghaji. Okrem toho bolo nevyhnutné zrušiť 2100 letov a pozastaviť prevádzku viacerých vlakov a trajektov.

Čína vydala v piatok v súvislosti s tajfúnom výstrahu červeného stupňa, ktorá je najvyššia v štvorstupňovom varovnom systéme. V sobotu ráno ho však znížila na oranžový, keďže sa znížila rýchlosť vetra.

Tajfún už v piatok zasiahol severný cíp Taiwanu, kde deväť ľudí utrpelo zranenia, tisícky domácností dočasne pocítili výpadky v dodávkach elektrickej energie a zrušených bolo viac ako 500 letov.

Vlani v septembri udrel na pevninskú Čínu tajfún Mangkhut a úrady pred ním evakuovali viac ako dva milióny ľudí. Mangkhut predtým vyčíňal v Hongkongu a Macau, pričom na severe Filipín si vyžiadal 59 ľudských životov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite