Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsko prijalo 31 jezídskych žien, ktoré boli obeťami Islamského štátu

.redakcia .svet

Do Francúzska prišlo tridsaťjeden jezídskych žien spolu so svojimi deťmi. Zo Blízkeho východu ušli po tom, ako sa stali obeťami extrémistickej skupiny Islamský štát. Informovali o tom vo štvrtok francúzske orgány.

Francúzsko prijalo 31 jezídskych žien, ktoré boli obeťami Islamského štátu Haakon Mosvold Larsen/AP/SITA 10. december 2018 Oslo, Nórsko: Nadia Muradová z Iraku získala Nobelovu cenu za mier ako ocenenie za svoje snahy ukončiť používanie sexuálneho násilia uprostred ozbrojených konfliktov.

ide o tretiu takúto skupinu utečencov, ktorá prišla do Francúzska po tom, ako prezident Emmanuel Macron vlani prisľúbil Nadii Muradovej - nositeľke Nobelovej ceny za mier z roku 2018 a aktivistke za práva jezídskych žien -, že jeho krajina poskytne útočisko stovke takýchto rodín.

Muradová bola jednou z tisícov jezídskych žien a dievčat, ktoré uniesli a donútili k sexuálnemu otroctvu príslušníci Islamského štátu. Stalo sa tak po tom, ako sa v roku 2014 zmocnili časti územia Iraku, kde žili členovia jezídskej náboženskej menšiny žili.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite