Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pentagon varuje. Islamský štát v Sýrii opäť naberá na sile

.redakcia .svet

Generálny inšpektor ministerstva obrany Spojených štátov vydal správu, podľa ktorej teroristická skupina Islamský štát (IS) posilňuje svoju pozíciu a kapacity v Iraku a oživuje svoju činnosť v Sýrii.

Pentagon varuje. Islamský štát v Sýrii opäť naberá na sile Hassan Ammar/AP/SITA

 generálny inšpektor pripravuje pravidelné správy o postupe operácie Inherent Resolve (Bytostné odhodlanie) zameranej na boj proti IS. 

Ako v noci na stredu informovala spravodajská televízia CNN, v sprievodnom dokumente k správe jej spoluautor, zástupca generálneho inšpektora Glenn Fine, píše, že IS síce prišiel o kalifát, ktorý vyhlásil na území Sýrie a v časti Iraku, ale napriek tomu posilňuje svoje kapacity na vykonávanie povstaleckých aktivít v Iraku. Správa konštatuje, že tento štvrťrok došlo k oživeniu aktivít IS aj v Sýrii.

Štvrťročná správa sa týka obdobia od 1. apríla 2019 do 30. júna 2019. 

Fine v sprievodnom liste k správe konštatuje, že „znížená prítomnosť amerických síl viedla k oslabeniu podpory, ktorú majú k dispozícii jednotky (amerických) partnerov v Sýrii, v období, keď potrebujú viac výcviku a vybavenia, aby mohli reagovať na oživenie Islamského štátu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite