Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Hirošime si pripomenuli 74. výročie zhodenia atómovej bomby

.redakcia .svet

Viac ako 50 000 ľudí, ako aj diplomatov a zástupcov 92 krajín sveta sa v utorok v Hirošime zúčastnilo na spomienkovom akte pri príležitosti 74. výročia zhodenia atómovej bomby na toto japonské mesto.

V Hirošime si pripomenuli 74. výročie zhodenia atómovej bomby Kyodo News via AP/SITA

podujatie sa konalo v parku pri tzv. Atómovom dóme - torze budovy, ktorá bola najbližšou budovou k epicentru výbuchu, pričom jej časť zostala stáť a bola zakonzervovaná v danom stave. 

Súčasťou spomienkového aktu bola aj tichá modlitba o 08.15 h miestneho času - presne v čase, keď Američania 6. augusta 1945 zhodili na Hirošimu jadrovú bombu.

Okrem toho obyvatelia a návštevníci mesta zapaľovali v parku sviečky a prinášali kytice a vence kvetov, aby si uctili pamiatku obetí, napísal denník Asahi Šinbun.

Na pamätné dosky v utorok súčasne pribudli mená 5068 preživších útok na Hirošimu, ktorí zomreli v uplynulých 12 mesiacoch. 

Kyodo News via AP/SITA

Momentálne sú na pamätníku mená 319.186, ktorí zažili atómový útok na Hirošimu. Ide o ľudí, ktorí sú v Japonsku označovaní termínom "hibakuša". Nažive ich je stále ešte viac ako 100.000, pričom ich priemerný vek je okolo 83 rokov.

Primátor mesta Kazumi Macui využil 74. výročie, aby vyzval japonskú vládu, aby podpísala zmluvu o zákaze jadrových zbraní a vypočula tak želanie ľudí z komunity "hibakuša" a prihlásila sa k pacifizmu. 

Text zmluvy bol schválený 7. júla 2017 vládami 122 krajín sveta, pričom doteraz ho ratifikovala asi polovica z nich. Kazumi Macui okrem toho pozval lídrov z celého sveta, aby zavítali do Hirošimy, aby pamätník obetí videli na vlastné oči.

Médiá uviedli, že japonský premiér Šinzó Abe vo svojom následnom prejave na Macuiho výzvu a pozvanie nijako nereagoval. Spomenul len svoje želanie „byť mostom“ medzi krajinami, ktoré jadrové zbrane vlastnia, a tými, ktoré ich vo výzbroji nemajú. 

„S ich pomocou ich budem trpezlivo nabádať k dialógu - a som rozhodnutý postaviť sa na čelo snáh medzinárodného spoločenstva“ za zákaz jadrových zbraní, vyhlásil Abe.

Zhodenie jadrovej bomby na Hirošimu malo v deň útoku i v nasledujúcich týždňoch za následok smrť asi 140 000 ľudí. O tri dni neskôr, 9. augusta 1945, Američania zhodili atómovú bombu aj na mesto Nagasaki, kde priamo pri útoku alebo na následky ožiarenia zomrelo 74 000 ľudí. Tieto útoky Japonsko napokon primali, aby 15. augusta 1945 oznámilo svoju kapituláciu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite