Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína hrozí protiopatreniami v prípade rozmiestnenia amerických rakiet

.redakcia .svet

Čína v utorok pohrozila, že v prípade rozmiestnenia amerických rakiet stredného doletu v ázijsko-tichomorskom regióne "nebude nečinne stáť" a zavedie bližšie nešpecifikované protiopatrenia.

riaditeľ sekcie čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre kontrolu zbraní Fu Cchung zdôraznil, že Peking je obzvlášť znepokojený plánmi USA na vývoj a testovanie zo rakiet stredného doletu v ázijsko-tichomorskej oblasti. 

„Čína nebude nečinne stáť a bude nútená zaviesť protiopatrenia v prípade, že USA v tejto časti sveta rozmiestnia zo zeme odpaľované rakety stredného doletu,“ uviedol vo vyhlásení Fu Cchung. 

Zároveň odporučil ďalším krajinám, najmä Južnej Kórei, Japonsku a Austrálii, aby Spojeným štátom nedovolili rozmiestniť takéto zbrane na svojom území.

Predstaviteľ čínskeho rezortu diplomacie tak reagoval na oznámenie nového amerického ministra obrany Marka Espera, ktorý cez víkend vyhlásil, že Spojené štáty chcú čo najskôr rozmiestniť v Ázii nové rakety, aby čelili vzostupu Číny.

Esper prišiel s týmto vyhlásením deň po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, ktorú uzavreli so Sovietskym zväzom v období studenej vojny, v roku 1987.

Podľa Fu Cchunga tento krok ovplyvní globálnu strategickú stabilitu a bezpečnostnú situáciu v Európe aj ázijsko-tichomorskom regióne. Čína podľa neho nemá v pláne zapojiť sa do potenciálnych rozhovorov medzi Ruskom a USA o obmedzení jadrových zbraní, pričom poukázal na veľký rozdiel medzi jadrovými arzenálmi týchto dvoch krajín a Číny.

Čína má podľa májovej správy Federácie amerických vedcov strategicky rozmiestnených 290 jadrových hlavíc, zatiaľ čo Rusko a USA ich majú po 1600.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok Spojené štáty, aby začali nové rozhovory o nešírení a likvidácii zbraní, keďže zmluva INF stroskotala.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite