Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Venezuelská armáda čelí kybernetickému útoku, kradnú im gigabajty tajných dokumentov

.redakcia .svet

Organizáciám, na ktoré cieli, sa nepodarilo aplikovať bezpečnostné politiky a zvýšiť bezpečnostné povedomie tak, aby ich zamestnanci týmto útočníkom nenaleteli.

Venezuelská armáda čelí kybernetickému útoku, kradnú im gigabajty tajných dokumentov AP Photo/Martin Mejia

výskumníci bezpečnostnej spoločnosti ESET objavili práve prebiehajúcu kybernetickú špionáž zameranú na významné ciele v Latinskej Amerike. Viac než polovica z desiatok infikovaných počítačov patrí venezuelským vojenským silám. Medzi ciele však patria aj iné inštitúcie ako polícia, sektor vzdelávania a aj zahraničných vecí. Väčšina útokov (75 percent) sa odohráva vo Venezuele, ďalších 16 percent v Ekvádore, kde je cieľom armáda. 

Útočiaca skupina každý týždeň kradne gigabajty tajných dokumentov. Tento útok je stále aktívny a odohráva sa v čase zvýšeného regionálneho ale aj medzinárodného napätia medzi Spojenými štátmi americkými a Venezuelou. Od opozičného povstania proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi po sprisahania v armádnych zložkách, v prvej polovici roka 2019 sa stalo viacero udalostí, ktoré na Venezuelu zamerali medzinárodnú pozornosť.

svoje obete dobre pozná

Skupina za spomenutým útokom používa sadu nástrojov s názvom Machete (mačeta). „Operátori Machete používajú veľmi efektívne techniky spear phishingu, čiže cieleného phishingu. Ich niekoľkonásobné útoky zamerané na krajiny v Latinskej Amerike im v priebehu niekoľkých rokov umožnili zozbierať spravodajské informácie a zdokonaliť taktiku.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite