Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ruská polícia zadržala v Moskve opozičnú političku Ľubov Soboľovú

.redakcia .svet

Ruská polícia zadržala v sobotu v Moskve opozičnú političku Ľubov Soboľovú, keď smerovala na úradmi nepovolený protest proti vylúčeniu niektorých opozičných kandidátov z volieb do Moskovskej mestskej dumy.

Ruská polícia zadržala v Moskve opozičnú političku Ľubov Soboľovú AP Photo/Alexander Zemlianichenko

soboľová vyšla z ústredia svojho štábu a sadla si do taxíka. Policajti sa k nej okamžite priblížili, preukázali sa služobnými preukazmi a násilím ju vytiahli z auta.

Aj Soboľová patrí do skupiny politikov, ktorým nebolo dovolené zúčastniť sa na voľbách do Moskovského mestského zastupiteľstva.

K zadržaniu Soboľovej došlo týždeň po úradmi nepovolenom proteste v centre Moskvy, kde polícia - podľa sobotňajších informácií agentúry AP - zadržala takmer 1400 demonštrantov.

Tisíce ľudí sa vtedy zhromaždili pred budovou moskovskej radnice, kde požadovali zaregistrovanie opozičných kandidátov, ktorým by kvôli údajným "nezrovnalostiam" na podpisových hárkoch nemala byť povolená účasť vo voľbách.

Podľa oficiálnych údajov bola počas demonštrácie pred budovou moskovskej radnice zadržaná približne tretina jej účastníkov.

Išlo o vôbec najvyšší počet osôb zadržaných na proteste v Rusku za ostatné desaťročie, uviedla v tejto súvislosti nezávislá ruská organizácia OVD-Info, ktorá poskytuje právnu pomoc a rady osobám zadržaným na protivládnych pochodoch a zhromaždeniach.

Moskovský súd v piatok nariadil uvaliť vyšetrovaciu väzbu na Alexeja Miňajla - známeho aktivistu a poradcu Ľubov Soboľovej.

Ďalším zadržaným je podľa portálu Meduza Samariddin Radžabov, ktorý mal po policajtoch hodiť plastovú fľašku, ako aj Ivan Podkopajev, ktorý otvoril chránič na helme príslušníka bezpečnostných zložiek.

Štvrtý zadržaný, Kirill Žukov, u ktorého v ruksaku našli kladivo a nôž, ohlásil, že bude držať hladovku.

Podľa portálu zatiaľ nie je zrejmé, v akej súvislosti bola vyšetrovacia väzba uvalená na Miňajla.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite