Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ani burky, ani lyžiarske kukly. Holanďania zakázali zahaľovanie tváre na verejnosti

.matúš Dávid .svet

V Holandsku začal platiť zákaz zahaľovania tváre na verejnosti. Týka sa aj moslimských ženských odevov, ako sú burky či nikáby. Opatrenie sa vzťahuje na holandské školy, mestskú hromadnú dopravu, úrady či nemocnice. Kritici hovoria o porušovaní práva na slobodu vierovyznania.

Ani burky, ani lyžiarske kukly. Holanďania zakázali zahaľovanie tváre na verejnosti Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/SITA 1. august 2018 Kodaň, Dánsko: Moslimky demonštrujú proti dánskemu zákazu nosenia odevov zakrývajúcich tvár.

náboženská sloboda a multikultúrnosť verzus rovnosť žien a obavy z terorizmu. O kontroverznej téme zahaľovania tváre na verejnosti viedli Holanďania polemiky posledné desaťročie.

Verejná diskusia o citlivej spoločenskej otázke vyvrcholila vlani v lete, keď parlament v Haagu schválil čiastočný zákaz zahaľovania tváre. Okrem tradičných pokrývok hláv moslimiek, ako sú burka či nikáb, sa nové opatrenie vzťahuje napríklad aj na motorkárske helmy či lyžiarske kukly.

„Otázkou zostáva, ako chcú Holanďania kontrolovať dodržiavanie zákazu zahaľovania tváre.“

Zákaz platí na školách, v nemocniciach a vládnych budovách, ale aj v prostriedkoch verejnej dopravy ako sú autobusy či vlaky. Osobu, ktorá bude mať v uvedených priestoroch zahalenú tvár, musia policajti najskôr vyzvať, aby si ju odkryla.

Ak odmietne, môžu ju z verejnej budovy či iného miesta vykázať a zároveň udeliť finančnú pokutu vo výške 150 eur.

31. máj 2018 Kodaň, Dánsko: Ženy, ktoré nosia islamský závoj nikáb, protestujú pred dánskym parlamentom proti zákazu nosenia odevov zakrývajúcich tvár.Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/SITA31. máj 2018 Kodaň, Dánsko: Ženy, ktoré nosia islamský závoj nikáb, protestujú pred dánskym parlamentom proti zákazu nosenia odevov zakrývajúcich tvár.

Tzv. protiburkový zákon počíta s niekoľkými výnimkami, najmä v prípade špecifických povolaní či kultúrnych a športových udalostí. Tvár si budú môcť naďalej zakrývať napríklad lekári v nemocniciach, šermiari pri turnajoch aj účastníci maškarných plesov, bálov či karnevalov. Holandské ministerstvo vnútra vyzýva regionálne úrady a ďalšie štátne orgány, aby na uplatňovanie nového zákona dohliadali.

„Diskriminujú štáty konzervatívne moslimky, alebo len posilňujú svoju bezpečnosť?“

Otázkou však zostáva, ako chcú Holanďania kontrolovať dodržiavanie zákazu zahaľovania tváre napríklad v mestskej hromadnej doprave či niektorých nemocniciach, ktoré už avizovali, že sa novým opatrením nebudú riadiť. Kritici islamského náboženstva považujú nosenie šatiek zahaľujúcich tvár moslimiek za prejav potláčania základných slobôd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite