Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Poľsku sa konali pochody za solidaritu s LGBT komunitou

.redakcia .svet

Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc viacerých poľských miest, aby tak vyzvali na toleranciu a zároveň prejavili podporu príslušníkom sexuálnych menšín, píše agentúra AP.

V Poľsku sa konali pochody za solidaritu s LGBT komunitou Czarek Sokolowski/AP/SITA

sobotňajšie akcie podnietil minulotýždňový pochod zástancov práv LGBT osôb vo východopoľskom meste Bialystok, na ktorý zaútočili pravicoví extrémisti.

Vyše tisíc ľudí sa zišlo na námestí v centre Varšavy. Ich zhromaždenie sa nieslo pod heslom „Varšava proti násiliu“ a prišli naň aj viacerí z účastníkov minulotýždňového protestu v Bialystoku. 

Podobné demonštrácie prebehli aj v ďalších poľských mestách. Práva LGBT komunity sa stali v Poľsku súčasťou verejnej diskusie pred nadchádzajúcimi jesennými parlamentnými voľbami. Predseda vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kacyzňski pritom ešte v apríli označil požiadavky tejto komunity za hrozbu pre krajinu.

Minulú sobotu sa mesto Bialystok stalo prvýkrát dejiskom tzv. pochodu hrdosti príslušníkov sexuálnych menšín, ktorý však narušilo násilie zo strany futbalových chuligánov a konzervatívnych aktivistov organizujúcich protidemonštrácie. Približne 800 zástancov práv LGBT komunity pochodovalo Bialystok s dúhovými vlajkami a transparentmi a výtržníci v ultranacionalistických tričkách po nich hádzali kamene, petardy a fľaše.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite