Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Guvernér Portorika odstúpi po dvanástich dňoch protestov

.redakcia .svet

Portoriko, ktoré je pričleneným územím USA, má za sebou vlnu intenzívnych protestov. Tie sa zmenili na masové oslavy po tom, ako guvernér Ricardo Rosello oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie.

Guvernér Portorika odstúpi po dvanástich dňoch protestov Carlos Giusti/AP/SITA

protesty proti guvernérovi Rossellovi vyvolal škandál okolo uniknutej skupinovej chatovej konverzácie, v ktorej sa posmešne vyjadroval na adresu homosexuálov aj žien, ako i korupčné kauzy v súvislosti s financiami určenými pre obete hurikánu Maria, ktorý si v Portoriku v roku 2017 vyžiadal takmer 3 000 obetí. V spomínanej konverzácii spoločne komunikoval s ľuďmi zo svojho najbližšieho okruhu.

Do ulíc hlavného mesta ostrovného štátu vyšlo až 500-tisíc protestujúcich, ktorí požadovali Rosellovo odstúpenie. Stratil aj podporu väčšiny členov svojej strany a opustili ho aj niektorí členovia jeho kabinetu. 

Podľa denníka Washington Post došlo k najväčším demonštráciám a najväčšiemu verejnému odsúdeniu vlády v histórii Portorika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite