Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová sa stretla s Macronom. Debatujú o bilaterálnych vzťahoch

.redakcia .svet

Slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú privítal v stredu v Elyzejskom paláci v Paríži francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Prezidentka Čaputová sa stretla s Macronom. Debatujú o bilaterálnych vzťahoch AP Photo/Rafael Yaghobzadeh Hlavy štátov sa stretli v Paríži.

prezidenti majú debatovať o aktuálnej situácii v Európskej únii, Vyšehradskej štvorke, ale aj o bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Francúzskom.

Najprv je na programe oficiálnej návštevy plenárne rokovanie delegácií prezidentov oboch krajín, po ktorom bude nasledovať rozhovor hláv štátov medzi štyrmi očami.

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Macron uviedol, že s Čaputovou sa plne zhodujú v oblasti eurointegrácie. „Spoločne sa angažujeme, aby Európa vzala osud do svojich rúk,“ vyhlásil Macron. „Sme radi, že vám záleží na právnom štáte a všetkých európskych hodnotách,“ pokračoval a Čaputovú označil za symbol zjednotenej Európy.

Čaputová vo svojom vystúpení pripomenula odkaz generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý tragicky zahynul pred 100 rokmi a pričinil sa o historicky dobré vzťahy medzi oboma krajinami. Poukázala tiež, že Francúzsko sa pričinilo k vzniku ČSR.

„Odkaz generála Štefánika je dôkazom, že hlboké vnútorné vlastenectvo nie je v rozpore so silnou európskou identitou a globálnym myslením,“ vyhlásila Čaputová.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite