Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výskum odhalil zmeny v mozgu diplomatov, ktorí pôsobili v Havane

.redakcia .svet

Experti odhalili zmeny v mozgu amerických diplomatov, u ktorých sa počas pôsobenia na Kube vyskytli záhadné zdravotné problémy. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov, o ktorej v stredu informovala agentúra DPA.

Výskum odhalil zmeny v mozgu diplomatov, ktorí pôsobili v Havane American Medical Association via AP

odborníci z Pensylvánskej univerzity porovnávali snímky mozgu 40 členov amerického diplomatického personálu s kontrolnou skupinou 48 zdravých jedincov. 

U diplomatov pritom odhalili štatisticky „významné rozdiely“ v oblasti bielej a sivej mozgovej kôry. Identifikovali u nich aj odchýlky vo funkčnej konektivite tých častí mozgu, ktoré spracúvajú zrakové a sluchové signály.  

 „Čosi sa s mozgom týchto ľudí udialo... Treba zistiť čo,“ povedala pre agentúru AFP spoluautorka štúdie, profesorka rádiológie Ragini Vermaová.

Vedci totiž svoje zistenia iba popísali – avšak neskúmali, čo zistené zmeny spôsobilo. Nie je jasná ani ich klinická závažnosť a v tomto smere budú potrebné ešte ďalšie výskumy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite