Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lode mimovládok sa vracajú do Stredozemného mora. Nie sme prevádzači, hovoria

.filip Minich .svet

Pri pobreží Líbye bude opäť hliadkovať záchranárska loď organizácie SOS Mediterranee. Štáty Európskej únie sa zatiaľ hádajú, kto má prijať migrantov.

Lode mimovládok sa vracajú do Stredozemného mora. Nie sme prevádzači, hovoria Claude Paris/AP/SITA

od začiatku roka zahynulo v Stredozemnom mori 426 ľudí. Morská hranica medzi Afrikou a Európou sa stala najsmrteľnejšou na svete. 

Od decembra minulého roku neboli v oblasti pobrežia Líbye žiadne väčšie záchranné lode mimovládnych organizácií. Ako posledná odišla loď Aquarius organizácie SOS Mediterranee, ktorá prišla o licenciu.

Za tri roky zachránila na mori vyše 30-tisíc ľudí a preslávila sa 1 500 kilometrov dlhou plavbou do španielskej Valencie po tom, ako ju odmietli pustiť do talianskych aj francúzskych prístavov. 

Na jar obnovila činnosť v Stredozemnom mori mimovládna organizácia Mediterranea – Saving Humans. Tá aktuálne rieši, že talianske úrady zatkli kapitána jednej z jej lodí. Zároveň sa však do oblasti vracia SOS Mediterranee s novou loďou. 

„Na mori sme preto, aby sme zachraňovali ľudské životy. Dúfame, že krajiny to pochopia a pridajú sa k nám. Iné riešenie situácie v Stredozemnom mori nie je,“ povedal pre agentúru AFP Sam Turner, šéf misie Lekárov bez hraníc, ktorí na záchranných misiách spolupracujú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite