Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Mikloš: Nová ukrajinská vláda nesmie poľaviť. Musí urýchliť reformy a udržať si dôveru ľudí

.matúš Dávid .svet

„Nová ukrajinská vláda musí urobiť čo najviac v čo najkratšom čase, a potom môže očakávať, že prídu výsledky v podobe ekonomického rastu a investícií. Najväčšou slabinou Ukrajiny je stále boj proti korupcii,“ ​hovorí slovenský exminister financií a súčasný poradca ukrajinského premiéra Ivan Mikloš.

Ivan Mikloš: Nová ukrajinská vláda nesmie poľaviť. Musí urýchliť reformy a udržať si dôveru ľudí Evgeniy Maloletka/AP/SITA 21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský prezident a zakladateľ strany Sluha ľudu Volodymyr Zelenskyj sa teší z víťazstva v predčasných parlamentných voľbách.

ukrajina má za sebou dôležité predčasné parlamentné voľby. Čo je ich najdôležitejším odkazom a hlavnou správou z Kyjeva?

Náskok, s akým zvíťazila strana Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského. Prejavila sa vôľa voličov dať zodpovednosť do rúk ľuďom, ktorí dosiaľ neboli v politike.

Dobrou správou tiež je, že podľa všetkého nebudú potrebné zložité koaličné rokovania ani nevyhnutnosť prijímania príliš veľkých kompromisov z hľadiska hľadania spoločného menovateľa viacerých politických strán.

moc teda voliči vložili do rúk niekdajšieho komika Zelenského a jeho strany, ktorá pravdepodobne dokáže v novom parlamente vytvoriť väčšinu bez koaličného partnera. Bolo by to prvýkrát v dejinách nezávislej Ukrajiny. Pripomeňme, prečo sa konali voľby práve teraz?

Pôvodne sa mali parlamentné voľby konať v októbri. Ukrajina má však zmiešaný, prezidentsko-parlamentný systém, v rámci ktorého je výkonná moc rozdelená medzi vládu a prezidenta. Volodymyr Zelenskyj preto zámerne využil svoju popularitu a vyvolal predčasné parlamentné voľby.

„Ukrajina si potrebuje udržať to, čo už bolo urobené, pokračovať v reformách a urýchliť ich.“

De facto zopakoval to, čo sa zhruba pred rokom podarilo francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Aj on krátko po prezidentských voľbách s výrazným náskokom vyhral aj parlamentné voľby.

kto bude novým ukrajinským premiérom? Hovorí sa o tom, že by to mal byť profesionálny ekonóm, technokratický šéf vlády...

To zatiaľ nikto s určitosťou nevie povedať, ale špekuluje sa o tom. Na Slovensku sa väčšinou stáva premiérom volebný líder víťaznej strany, na Ukrajine to môže byť inak. Predseda víťaznej strany Sluha ľudu Dmytro Razumkov ašpiruje na funkciu predsedu parlamentu a nepočíta sa s ním ako s premiérom.

Nie je to zatiaľ isté, ale v hre sú mená viacerých ekonómov, napríklad exminister financií Oleksandr Danyľuk či ukrajinský zástupca v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) Vladyslav Raškovan.

21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský prezident a zakladateľ strany Sluha ľudu Volodymyr Zelenskyj reční po úspechu v predčasných parlamentných voľbách.Evgeniy Maloletka/AP/SITA21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský prezident a zakladateľ strany Sluha ľudu Volodymyr Zelenskyj reční po úspechu v predčasných parlamentných voľbách.

ukrajinci ukázali, že chcú zmenu. Zelenského strana zvíťazila s výrazným náskokom pred proruskou Opozičnou platformou – Za život, ktorú podporilo niečo vyše 12 percent voličov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite