Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská vláda pripravuje možné sankcie voči Iránu

.redakcia .svet

Podľa britského denníka Daily Telegraph, britskí ministri pripravujú plány zamerané na uvalenie sankcií na Irán v dôsledku toho, že zadržal v Perzskom zálive ropný tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou.

britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt by mal podľa očakávaní už v nedeľu oznámiť diplomatické a ekonomické opatrenia v reakcii na incident, zahŕňajúce možné zmrazenie majetku.

Londýn by mohol naliehať na OSN a Európsku úniu, aby opätovne zaviedli sankcie voči Iránu, odvolané v roku 2016 po dohode o iránskom jadrovom programe, uviedol denník Daily Telegraph na svojej stránke.

Británia v sobotu Bezpečnostnej rade OSN oznámila, že iránske sily zastavili tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou v teritoriálnych vodách Ománu, a označila to za „nelegálne zasahovanie“. Podľa listu britského zastupiteľstva pri OSN táto loď chcela v súlade s medzinárodným právom preplávať cez „medzinárodný prieliv“, v čom jej nemôže nikto brániť. List poslali aj generálnemu tajomníkovi OSN.

Incident prichádza po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Británia vyzvala Irán, aby tanker Stena Impero prepustil, a Bezpečnostnú radu OSN informovala, že pracuje na vyriešení záležitosti diplomatickými prostriedkami.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite