Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia chce po zadržaní tankerov zmierniť napätie vo vzťahoch s Iránom

.redakcia .svet

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt sa tak vyjadril v sobotu po zasadnutí vládneho krízového výboru v súvislosti s incidentom v Hormuzskom prielive, kde Irán zadržal tanker s britskou vlajkou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Británia chce po zadržaní tankerov zmierniť napätie vo vzťahoch s Iránom Tasnim News Agency/AP/SITA

minister uviedol na svojej sociálnej sieti, že zasadnutie „potvrdilo túžbu Spojeného kráľovstva po deeskalácii“. Dodal, že ropný tanker Stena Impero bol zadržaný za „úplne neprijateľných okolností“ vo vodách Ománu.

 Iránske revolučné gardy v piatok oznámili, že spomínaný tanker, ktorý sa plaví pod britskou vlajkou a vlastní ho švédska spoločnosť, zadržali v Hormuzskom prielive pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Podľa Hunta bol v tej istej oblasti zadržaný i ďalší tanker, ktorého prevádzkovateľom je britská spoločnosť. Tá však medzičasom oznámila prepustenie svojho plavidla.

Iránska vplyvná Rada strážcov vyhlásila, že zadržanie britskej lode bolo reakciou na účasť Británie na zachytení iránskeho tankera pri Gibraltáre pred dvoma týždňami. Podľa Hunta z jeho rozhovoru s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom vyplynulo, že Teherán vníma tento vývoj ako konanie spôsobom „oko za oko“.

Britský parlament dostane ešte v pondelok informácie o tom, aké dodatočné opatrenia prijme v tejto súvislosti britská vláda. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite