Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ebola sa šíri ďalej, neohrozuje len Konžanov. Do Európy by ju mohol preniesť nakazený turista

.matúš Dávid .svet

Epidémiu eboly v Konžskej demokratickej republike, druhom najväčšom štáte Afriky, sa nedarí zastaviť. Nebezpečný vírus sa najnovšie rozšíril do miliónového mesta Goma, ktoré leží pri hraniciach s Rwandou. Svetová zdravotnícka organizácia zvolala zasadnutie krízového výboru.

Ebola sa šíri ďalej, neohrozuje len Konžanov. Do Európy by ju mohol preniesť nakazený turista Kellie Ryan/International Rescue Committee/AP/SITA 13. jún 2019 Kyegegwa, Uganda: Utečenka z Konžskej demokratickej republiky (KDR) prechádza testami, ktoré majú odhaliť symptómy eboly.

v auguste 1976 prijali v nemocnici v dedine Yambuku v Zairskej republike (dnešná Konžská demokratická republika) pacienta menom Mabelo Lokela. Mal príznaky akútnej krvácajúcej horúčky.

Lekári si však mysleli, že ide o maláriu, a tak mu pichli injekciu s chinínom, látkou používanou na liečbu malárie či iných horúčkovitých ochorení. A poslali ho domov.

O pár dní Mabelo Lokela zomrel a príbuzní sa ho rozhodli pochovať tradičným spôsobom: telo muža umyli a pred pohrebným obradom z neho odstránili telesné tekutiny.

14. jún 2019 Mpondwe, Uganda: Žena z Konžskej demokratickej republiky si dezinfikuje ruky v centre na ugandských hraniciach.Ronald Kabuubi/AP/SITA14. jún 2019 Mpondwe, Uganda: Žena z Konžskej demokratickej republiky si dezinfikuje ruky v centre na ugandských hraniciach.

Počas obradu sa však dedinčanky nakazili a po krátkom čase chorobe rovnako podľahli. Keďže v chudobnej africkej obci vtedy nesterilizovali injekčné striekačky a používali ich ďalej, vírus sa rozšíril a pacienti pribúdali.

ebolu živí konžská chudoba

Dnes majú lekári a zdravotníci oveľa viac informácií o ebole, napriek tomu sa toto nebezpečné vírusové ochorenie v Konžskej demokratickej republike (KDR) ďalej šíri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najnovšie upozornila na to, že prvý prípad eboly zaznamenali aj v konžskej Gome, kde žije viac ako milión ľudí.

„Lekári si mysleli, že muž s horúčkou má maláriu, a tak mu pichli injekciu s chinínom. O pár dní zomrel.“

Muž s ebolou pricestoval do mesta Goma, ktoré leží pri hraniciach s Rwandou a je metropolou provincie Severné Kivu, autobusmi z Butemba. V zdravotníckom zariadení, kam prišiel s vysokou horúčkou, mu diagnostikovali ebolu a odporučili mu vrátiť sa do Butemba, kde sú lekári a zdravotníci lepšie vybavení. Muž však počas prevozu infekčnému ochoreniu podľahol.

Úrady začali ihneď pátrať po osobách, ktoré s nakazeným kazateľom cestovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite