Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ebola sa šíri ďalej, neohrozuje len Konžanov. Do Európy by ju mohol preniesť nakazený turista

.matúš Dávid .svet

Epidémiu eboly v Konžskej demokratickej republike, druhom najväčšom štáte Afriky, sa nedarí zastaviť. Nebezpečný vírus sa najnovšie rozšíril do miliónového mesta Goma, ktoré leží pri hraniciach s Rwandou. Svetová zdravotnícka organizácia zvolala zasadnutie krízového výboru.

Ebola sa šíri ďalej, neohrozuje len Konžanov. Do Európy by ju mohol preniesť nakazený turista Kellie Ryan/International Rescue Committee/AP/SITA 13. jún 2019 Kyegegwa, Uganda: Utečenka z Konžskej demokratickej republiky (KDR) prechádza testami, ktoré majú odhaliť symptómy eboly.

v auguste 1976 prijali v nemocnici v dedine Yambuku v Zairskej republike (dnešná Konžská demokratická republika) pacienta menom Mabelo Lokela. Mal príznaky akútnej krvácajúcej horúčky.

Lekári si však mysleli, že ide o maláriu, a tak mu pichli injekciu s chinínom, látkou používanou na liečbu malárie či iných horúčkovitých ochorení. A poslali ho domov.

O pár dní Mabelo Lokela zomrel a príbuzní sa ho rozhodli pochovať tradičným spôsobom: telo muža umyli a pred pohrebným obradom z neho odstránili telesné tekutiny.

14. jún 2019 Mpondwe, Uganda: Žena z Konžskej demokratickej republiky si dezinfikuje ruky v centre na ugandských hraniciach.Ronald Kabuubi/AP/SITA14. jún 2019 Mpondwe, Uganda: Žena z Konžskej demokratickej republiky si dezinfikuje ruky v centre na ugandských hraniciach.

Počas obradu sa však dedinčanky nakazili a po krátkom čase chorobe rovnako podľahli. Keďže v chudobnej africkej obci vtedy nesterilizovali injekčné striekačky a používali ich ďalej, vírus sa rozšíril a pacienti pribúdali.

ebolu živí konžská chudoba

Dnes majú lekári a zdravotníci oveľa viac informácií o ebole, napriek tomu sa toto nebezpečné vírusové ochorenie v Konžskej demokratickej republike (KDR) ďalej šíri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najnovšie upozornila na to, že prvý prípad eboly zaznamenali aj v konžskej Gome, kde žije viac ako milión ľudí.

„Lekári si mysleli, že muž s horúčkou má maláriu, a tak mu pichli injekciu s chinínom. O pár dní zomrel.“

Muž s ebolou pricestoval do mesta Goma, ktoré leží pri hraniciach s Rwandou a je metropolou provincie Severné Kivu, autobusmi z Butemba. V zdravotníckom zariadení, kam prišiel s vysokou horúčkou, mu diagnostikovali ebolu a odporučili mu vrátiť sa do Butemba, kde sú lekári a zdravotníci lepšie vybavení. Muž však počas prevozu infekčnému ochoreniu podľahol.

Úrady začali ihneď pátrať po osobách, ktoré s nakazeným kazateľom cestovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite