Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová sa vo Varšave zastala Ukrajiny a vyzdvihla význam NATO (+ celý prejav prezidentky)

.matúš Dávid .svet

Návštevou Poľska slovenská prezidentka ukončila svoje prvé turné po Vyšehradskej štvorke, počas ktorého sa stavala na obranu právneho štátu a demokracie. Tak ako v Budapešti, aj vo Varšave upozornila na to, že V4 popri obhajobe vlastných záujmov neprináša veľa celoeurópskych riešení.

Čaputová sa vo Varšave zastala Ukrajiny a vyzdvihla význam NATO (+ celý prejav prezidentky) SITA/Kancelária prezidentky SR 15. júl 2019 Varšava, Poľsko: Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia v rámci návštevy prezidentky SR v Poľskej republike.

počas nedávnej návštevy Budapešti Zuzana Čaputová nepriamo, ale pomerne jasne a čitateľne kritizovala neliberálny Orbánov režim a jeho autokratické maniere.

Vo Varšave, naopak, na rovinu nemenovala žiadny z prešľapov nacionalistickej poľskej vlády. A to ani v oblasti fungovania právneho systému a nezávislosti súdov, ktorá je slovenskej prezidentke taká blízka. V Poľsku pritom s právnym štátom či demokratickými štandardmi ani zďaleka nie je všetko v poriadku.

„Jednota NATO je potrebná aj vzhľadom na aktuálne vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú.“

Prezidentka Čaputová v poľskej metropole opäť pripomenula vlastnú predstavu o budúcej, lepšej spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Taktiež sa zastala Ukrajiny, skritizovala Rusko a z hľadiska bezpečnosti stredoeurópskeho regiónu vyzdvihla význam jednoty spojencov v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

15. júl 2019 Varšava, Poľsko: Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia v rámci návštevy prezidentky SR v Poľskej republike.Czarek Sokolowski/AP/SITA15. júl 2019 Varšava, Poľsko: Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia v rámci návštevy prezidentky SR v Poľskej republike.

čaputová poletí aj do Kyjeva

Hneď po prílete do Varšavy zamierila delegácia na čele so Zuzanou Čaputovou do prezidentského paláca v centre metropoly, kde ju už očakával Andrzej Duda.

Na spoločnom rokovaní sa zhodli, že jednota Aliancie, ktorej najvzornejším členom spomedzi krajín V4 je práve Poľsko, je „potrebná aj vzhľadom na aktuálne vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú“.

Slovenská prezidentka je presvedčená, že konštruktívne vzťahy s Moskvou potrebujeme, no „vzájomný rešpekt ani úctu k pravidlám dnes na strane Ruska nevidí“.

„V Poľsku pritom s právnym štátom či demokratickými štandardmi ani zďaleka nie je všetko dokonalé.“

Poľskému prezidentovi Dudovi sa poďakovala za podporu, ktorú Varšava preukazuje Ukrajine a jej snahám o euroatlantickú integráciu. „Ukrajina je náš spoločný a zároveň najväčší sused. Jej bezpečnosť a stabilita je preto našou spoločnou prioritou,“ vyhlásila Zuzana Čaputová, ktorá už čoskoro plánuje zavítať do Kyjeva na oficiálnu návštevu.

nová predstava o budúcnosti V4

To, že Vyšehradská štvorka musí prispievať k zjednoteniu Európskej únie a nie k jej štiepeniu, sa ako ústredné motto nesie celým úvodným stredoeurópskym turné slovenskej prezidentky.

„Ak má mať dnes (V4) zmysel, musí ísť ďalej, ako len po obhajovanie našich regionálnych záujmov, musí hájiť hodnoty slobody a demokracie, právneho štátu a európskej integrácie,“ vyhlásila Čaputová vo Varšave a nadviazala tak na svoje skoršie vyjadrenia z Prahy či Budapešti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite