Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európske mocnosti vyzvali na zmiernenie napätia okolo iránskej jadrovej dohody

.redakcia .svet

Francúzsko, Británia a Nemecko - vyzvali v nedeľu na zmiernenie súčasného napätia okolo jadrových programov Iránu a na riešenie sporných otázok prostredníctvom dialógu. Informovala o tom agentúra AP.

„Domnievame sa, že nastal čas konať zodpovedne, hľadať cestu k zamedzeniu ďalšej eskalácie napätia a obnoviť dialóg,“ uvádza sa vo vyhlásení trojice európskych krajín. 

Text vyhlásenia zverejnila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po oslavách Dňa Bastily v Paríži, na ktorých sa okrem iných zahraničných predstaviteľov zúčastnili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a podpredseda britskej vlády David Lidington, ktorý tam zastupoval odchádzajúcu premiérku Theresu Mayovú.  

Výzva prichádza v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi USA a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po vlaňajšom odstúpení Washingtonu od dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Irán v reakcii na kroky americkej strany, najmä na opätovné uvalenie sankcií, v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z tejto dohody.

„Veľmi nás znepokojilo rozhodnutie Iránu robiť si zásoby uránu a obohacovať ho nad rámec povolených limitov,“ uvádza sa vo vyhlásení európskych mocností, ktoré varovali, že by tieto kroky mohli viesť k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v celom regióne. Trojica krajín preto apelovala na Teherán, aby tieto svoje kroky prehodnotil a vrátil sa k úplnému dodržiavaniu jadrovej dohody.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite