Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpizmus silnie

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Prežije trumpizmus Trumpa? Takmer isto. Potvrdzuje to konferencia vo Washingtone pod názvom „Národný konzervativizmus“, ktorej otcom je izraelsko-americký intelektuál Yoram Hazony.

Trumpizmus silnie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

cieľ je jasný: zabetónovať obrat Republikánskej strany a amerického konzervativizmu k nacionalizmu. Trump pritom nie je žiadny mysliteľ, a ani prvá generácia Trumpových propagandistov na stanici Fox News či webových portáloch ako Breitbart nemala vo svojich radoch ťažké kalibre. To sa však postupne mení.

Intelektuálov priťahuje moc. Aj keď chápu, že Trump je hulvát a ignorant, mnohí sa jeho prítomnosť v politike snažia využiť ako nástroj na presadzovanie vlastnej agendy. Hlavným lákadlom konferencie sú konzervatívne ikony ako Tucker Carlson z Fox News, ktorý má vystúpiť s príhovorom na tému Veľký biznis nenávidí vašu rodinu či Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton.

V programe sú aj intelektuálni obhajcovia Trumpa ako Michael Anton, autor známej eseje v Claremont Review, ktorá prirovnala prezidentskú voľbu v roku 2016 k letu číslo 93 z 11. septembra či Julius Krein, mladý zakladateľ trumpistického magazínu American Affairs. 

„Snahu dodať trumpizmu serióznejší intelektuálny obsah neslobodno podceňovať.“

Na jednom z panelov bude aj Chris DeMuth, dlhoročný exšéf AEI. Chrisova práca sa usiluje o obmedzenie moci orgánov exekutívy, na ktoré Kongres dlhodobo deleguje veľké právomoci. Budú tam aj Oren Cass a Yuval Levin, ktorí sa snažia o posun Republikánov preč od „menejštátizmu“ Reaganových rokov. Z našich končín zavíta poľský europoslanec za stranu Právo a spravodlivosť a bývalý disident Ryszard Legutko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite