Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Francúz Vincent Lambert. Súd rozhodol o jeho vyhladovaní na smrť

.michal Oláh .svet

Vincent Lambert zomrel dnes ráno vo veku 42 rokov v dôsledku vyhladovania a smädu. Jeho smrť vyvolala diskusiu o práve na aktívnu eutanáziu.

Zomrel Francúz Vincent Lambert. Súd rozhodol o jeho vyhladovaní na smrť AP Photo/Thibault Camus/SITA

podľa informácii denníka 20 minute zomrel dnes ráno o 8:42 v nemocnici Sébastopol de Reims vo Francúzsku. Po dopravnej nehode strávil viac ako desať rokov v stave minimálneho vedomia. Vedel sám zaspať, zobudiť sa, dýchať a mal zachovaný hltací reflex. Pre plnohodnotné prijímanie živín bol napojený na žalúdočnú sondu, ktorá ho kŕmila a hydratovala. 

Po rozhodnutí súdu zo dňa 2. júla 2019 mu lekári pozastavili prísun živín, následkom čoho zomrel na následky vyhladovania a smädu. Bez toho aby bol chorý, trpel komplikáciami súvisiacimi s postihnutím, či u neho nastala mozgová smrť. Ošetrujúci lekári opakovane v rokoch 2014 a 2018 potvrdili „zlú klinickú prognózu s nezvratným charakterom“. S týmto stanoviskom sa nikdy nezmierili jeho rodičia Jean a Viviane s mnohými priaznivcami, podľa ktorých je rozhodnutie francúzskeho súdu porušením ľudskosti a humánnosti západnej civilizácie. Vincentov otec hovorí dokonca o „vražde prezlečenej za eutanáziu“. Vo svojom boji neboli sami. Podporili ich viacerí renomovaní lekári, výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím a samotný pápež František. Odvolací francúzky súd v minulosti už nižšie súdne rozhodnutie umožňujúce Lambertovo vyhladovanie zvrátil, rodičia mali preto do posledných okamihov nádej na záchranu synovho života. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite