Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Sarajeve si uctili novonájdené obete srebrenickej masakry

.redakcia .svet

Tisíce ľudí sa v utorok zúčastnili na spomienkovej ceremónii v Sarajeve, ktorá sa konala pri príležitosti nadchádzajúceho 24. výročia masakry v Srebrenici, považovanej za najhoršiu masakru, aká sa v Európe odohrala od druhej svetovej vojny. Srbi ju stále odmietajú nazvať genocídou.

V Sarajeve si uctili novonájdené obete srebrenickej masakry Darko Bandic/AP/SITA

ceremónia sa konala pred budovou predsedníctva Bosny a Hercegoviny v Sarajeve. Zúčastnení si na nej uctili 33 nedávno nájdených obetí zmienenej masakry, ktorých telesné pozostatky pochovajú vo štvrtok – na výročie začiatku masakry – na pamätnom mieste pri Srebrenici.

„Našou jedinou úlohou je nájsť telá, kosti našich detí a dosiahnuť, že vojnoví zločinci sa postavia pred súd,“ uviedla Munira Subašič, ktorá prišla v masakre o dvoch synov aj manžela.

Odhaduje sa, že od 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, popravili jednotky bosnianskych Srbov v tomto meste a jeho okolí približne        8 000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky ukryli vo viacerých masových hroboch.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite