Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán odstupuje od ďalšej časti medzinárodnej zmluvy o jeho jadrovom programe z roku 2015

.redakcia .svet

Irán bude obohacovať urán nad limit stanovený v zmluve z roku 2015. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je to veľmi nebezpečný krok.

irán dnes oznámil, že odstupuje od ďalšej časti medzinárodnej zmluvy o jeho jadrovom programe z roku 2015, tým pádom poruší jej podmienky a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu stanoveného v danom dokumente. 

K tomuto kroku má dôjsť v priebehu niekoľkých hodín, uviedli iránski predstavitelia, ktorí sa tak snažia prinútiť zvyšných signatárov, aby dodržiavali predmetnú dohodu.

Inkriminovaný krok Teheránu zahŕňajúci rafinovanie uránu za hodnotu 3,67 percenta, ktorú stanovila jadrová dohoda, prichádza napriek odporu zo strany Európskej únie a Spojených štátov, ktoré od dohody vlani odstúpili.

Iránsky prezident Hasan Rúhání nariadil rozšírenie obohacovania uránu po tom, ako boli vyriešené posledné technické detaily, uviedol hovorca Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni.

Rúhání avizoval krok islamskej republiky 8. mája - presne rok po tom, ako americký prezident Donald Trump jednostranne odstúpil od tejto multilaterálnej dohody.

Podľa vyjadrenia šéfa Bieleho domu je konanie USA reakciou na zlyhanie zostávajúcich signatárskych krajín pri dodržiavaní sľubu pomôcť Iránu pri sankciách opätovne uvalených zo strany Washingtonu v druhej polovici minulého roka. Európa sa usiluje o záchranu jadrovej dohody zriadením platobného mechanizmu INSTEX, ktorý má pomôcť Iránu obísť americké sankcie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite