Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednota Východu a Západu nie je vždy to isté

.marína Gálisová .svet .cirkev pod lupou

Z tejto rubriky by iste nemal byť Vatican Watch, no z času na čas z Vatikánu vyjdú posolstvá, ku ktorým sa treba vyjadriť. Prvou udalosťou tohto typu je to, čo niektorí označujú ako vysťahovanie svätého Petra z Vatikánu. Druhou je návšteva Vladimíra Putina u pápeža Františka.

Jednota Východu a Západu nie je vždy to isté Alessandro Di Meo/AP/SITA

udalosť prvá: kosti prvého pápeža poslal ten zatiaľ posledný konštantínopolskému patriarchovi Bartolomejovi. Šlo o deväť fragmentov, objavených v roku 1952 pod Bazilikou svätého Petra. 

V tejto bazilike sa 29. júna konala svätá omša na sviatok svätých Petra a Pavla a na ňu prišla delegácia Konštantínopolského ekumenického patriarchátu pod vedením arcibiskupa Jóba z Telmessosu. 

Po omši dal pápež František arcibiskupovi bronzovú kazetu s kosťami, nech ju odovzdá „môjmu bratovi Bartolomejovi“. Na druhý deň ju s vďakou a prekvapením prevzal v Istanbule Bartolomej.

„Pietro Parolin, vatikánsky štátny sekretár, vyvolal kontroverziu, keď vyhlásil, že Vatikán pokladá Putina za „muža viery“.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite