Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby v Grécku podľa odhadov vyhrala opozičná Nová demokracia

.redakcia .svet

Grécky premiér Alexis Tsipras už zablahoželal lídrovi opozície Kyriakosovi Mitsotakisovi k víťazstvu.

Voľby v Grécku podľa odhadov vyhrala opozičná Nová demokracia Petros Giannakouris/AP/SITA 7. júl 2019 Atény, Grécko: Víťaz a líder opozície Kyriakos Mitsotakis so svojou dcérou Dafni prichádzajú do centrály strany Nová demokracia.

tsipras už telefonicky zablahoželal k víťazstvu Kyriakosovi Mitsotakisovi a jeho opozičnej konzervatívnej strane Nová demokracia(ND).

Podľa odhadov získala Nová demokracia 39,8 percenta hlasov, zatiaľ čo vládnuca strana Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) premiéra Alexisa Tsiprasa 31,6 percenta. Nová demokracia by tak získala 158 z 300 kresiel v parlamente - pohodlnú väčšinu.

Voľby sa konali o tri mesiace skôr, ako boli pôvodne plánované. Právo voliť v týchto voľbách malo takmer desať miliónov občanov krajiny.

Očakávalo sa, že ľavicovú stranu premiéra Alexisa Tsiprasa po voľbách vytlačí konzervatívna opozícia. Prieskumy verejnej mienky tiež naznačovali, že Gréci budú vzdorovať nedávnemu európskemu trendu zvyšovania podpory populistických strán, pričom konzervatívny líder opozičnej strany Kyriakos Mitsotakis bol jasným favoritom na víťazstvo.

Nedeľné predčasné voľby prišli v čase, keď sa Grécko postupne dostáva z hlbokej, takmer desaťročnej finančnej krízy, ktorá spôsobila prudký nárast nezamestnanosti a chudoby a zníženie HDP krajiny o štvrtinu.

Grécko bolo až do minulého leta závislé od programov medzinárodnej pomoci. Muselo zaviesť prísne reformy vrátane masívnych škrtov v oblasti výdavkov a zvyšovania daní, aby sa tak kvalifikovalo na záchranné pôžičky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite