Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkaz Angely Merkelovej

.peter Zajac .svet .komentár týždňa

O Angele Merkelovej sa v súvislosti s voľbami predsedu Európskej komisie napísalo všeličo. Napríklad, že je chromá kačka. Najčastejšie sa však opakovalo, že bola ponížená.

Odkaz Angely Merkelovej Natália Ložeková / natalialozekova.sk

angela Merkel naozaj musela ustúpiť sociálnym demokratom vo vlastnej vláde a ako jediná zo všetkých dvadsiatich ôsmich európskych šéfov vlád sa v Európskej rade kvôli koaličnej dohode zdržala hlasovania o návrhu zvoliť za predsedníčku Európskej komisie ministerku obrany jej vlastnej vlády a členku CDU Ursulu von der Leyen.

Zdanie však klame. Princíp volebných lídrov je v platnom systéme, kde každá krajina hlasuje osobitne, do značnej miery umelý – aj o pôvodných spitzenkandidátoch, kresťanskodemokratickom Manfredovi Weberovi a sociálnom demokratovi Fransovi Timmermansovi sa predsa rozhodovalo len v Nemecku a Holandsku, a nie v celej Európskej únii. Okrem toho platí princíp zmluvnej vernosti – hlasuje sa len o kandidátoch, ktorých navrhnú šéfovia vlád. A navyše spoľahlivosť voľby navrhnutých lídrov zaručuje v Európskom parlamente len absolútna väčšina dvoch strán. Bola to falošná kalkulácia, pretože v týchto voľbách už taká absolútna väčšina jednoducho nevznikla. Potom stačilo, aby francúzsky prezident Macron, ktorému nie je cudzie autokratické rozhodovanie, odmietol volebného lídra ľudovcov a ľudovci spolu s Talianskom a krajinami V4 na oplátku kandidáta socialistov – a model spitzenkandidátov sa rozpadol ako domček z karát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite